maanantai 18. helmikuuta 2013

Bibliotekoja


Oulun pääkirjastossa on joensuulais-oululaisen Biblioteko -ryhmän näyttely. Nimi on esperantoa ja tarkoittaa kirjastoa. Ryhmän neljää taiteilijaa (Anu Torikka, Arja Valkonen-Goldblatt, Marja Purto ja Silja Ahola) yhdistää kirja esineenä, luomuksena. Teosten materiaalina ovat kirjat, tai lopputulos on kirjamuotoinen.

Vanhat kirjat uusien teosten materiaalina herättävät monessa vastustusta. Taustalla on kirjan arvostus. Vielä 1990-luvulla minuakin olisi kylmännyt kirjojen silpominen, mutta enää eivät yhtä vahvat tunteet herää. Varsinkin kun monet uusien teosten pohjana olevat teokset tunnistaa yleisiksi, kuten H.G. Wellsin Maailmanhistorian I-II. Vuodet kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa ovat osoittaneet, että harvinaisinta on se, mitä ei osata säilyttämisen arvoisena pitää.

Ryhmäläiset eivät siis ainoastaan käytä vanhoja kirjoja materiaalinaan. Uusissa töissä tutkaillaan kirjamuotoisuutta, kirjantekemisellä ilmaisemista. Se herättää paljon lämpimiä tunteita. Paperi, sidonta, selailtava lopputulos.

Näyttely esillä 24. helmikuuta asti.
* Katso myös Kulttuurikuvia Oulusta.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset