perjantai 22. maaliskuuta 2013

James T. Kirkin tuleva syntymäpaikka


Yhdysvaltain Iowan osavaltion Riversidessa on muistolaatta, jossa kerrotaan sen olevan kapteeni James T. Kirkin tuleva syntymäpaikka. James Tiberius tulee syntymään tänään 22. maaliskuuta. Kirkin tulevasta syntymävuodesta on erilaisia käsityksiä. Kuvan muistolaatta ehdottaa vuotta 2228, englanninkielinen wikipedia 2229 ja Star Trek Encyclopedia 2233. Viimeisimmän on myös Memory Alpha hyväksynyt viralliseksi kaanonin mukaiseksi tiedoksi ja täsmentää sen tähtipäivämääräksi 1277.1. Vaikka Kirk olikin syntynyt maassa, niin nuoruutensa hän vietti Tarsus IV:llä. Se päättyi 13-vuotiaana siirtokunnassa tapahtuneeseen joukkomurhaan.

Star Trekin maailmoissa tuttua kapteeni Kirkiä näytteli pitkään William Shatner. 1960-luvun televisiosarjan jälkeen Shatner tuotiin valkokankaalle Kirkinä aina vuoteen 1994 saakka. Nyttemmin Kirkiä näyttelee Chris Pine.

Iowan Riverside ei ole mikään suuri paikka. Maaseutupaikkakunnalla oli vuoden 2010 väestölaskennan mukaan 993 asukasta. Vuonna 1872 perustettu kaupunki ei koskaan ole ollut suuri. Vuonna 1985 asukkaat pohtivat teemaa kesätapahtumalleen. Eräs Steve Miller muisti Star Trekin luojan Gene Roddenberryn kirjoittaneen, että James Kirk olisi syntyvä Iowassa. Valtuusto ehdotti, että Riverside julistautuisi Kirkin tulevaksi syntymäpaikaksi. Asiasta otettiin yhteyttä Roddenberryyn ja tämä suostui ideaan.

Niinpä Riversidella on teema kesäjuhlilleen. Tosin Paramountin vaatimat lisenssimaksut nimien käytöstä ovat olleet seutukunnalle aivan liikaa. Siksi Kirkin pronssipatsas jäi toteuttamatta ja Star Trek ja Enterprise -nimiä ei julkisesti ole missään. Sentään taajamassa on USS Riverside, Voyage kotimuseo ja ehkäpä muutama turisti enemmän kuin aikaisemmin.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset