maanantai 25. maaliskuuta 2013

Leonard Nimoy levylaulajana

Tänään 1931 syntyi Leonard Nimoy, joka muistetaan Star Trekin Spockina. Muistellaan miehen levytuotantoa. 1960-luvulla tv-sarjan menestys ei poikinut tuotantoyhtiöille lisätuloja video- tai dvd-myynteinä. Näyttelijät sen sijaan saattoivat leventää leipäänsä levylaulamalla. Star Trekistä niin tekivät William Shatner ja Nimoy.
Shatnerin Deccalle tekemä The Transformed Man (1968) sai tylyn vastaanoton. "Eihän se edes laula levyllään", oli yleinen aikalaiskommentti, ja sittemmin levy on usein esillä maailman huonointa levyä mietittäessä. Nimoyn Dotille tekemä esikoinen Music from Outer Space (1967) oli vastaavanlainen 'spoken word' tuotos.
Nimoy vältti kuitenkin ankaran kritiikin avaruussaundeilla, ja nopealla toisella levyllä Two Sides of Leonard Nimoy (1968). Toisella Nimoy lauloi, puhe-esityksiä oli vain kaksi. Tyylilajina oli pääasiassa folk. Levyllä oli yksi Nimoyn sanoitus. Folk-linjalla tv-tähti pysyi lyhyen levytysuransa loppuun saakka.
Leonard Nimoy selviytyi levytyksistä kunnialla. Mitään maailmoja mullistavia teoksia ei syntynyt, mutta ihan kuunneltavaa kuitenkin. Kai levyjä meni kaupaksikin, koska kolmen, neljän vuoden aikana ilmestyi kaikkiaan viisi levyä. Viimeisillä oli Nimoyn itsensä säveltämiä ja sanoittamia biisejä.
Levytysuran päättymisen jälkeen (viimeinen levy ilmestyi 1970) Nimoy suuntasi kirjallisille areenoille. Vuonna 1973 ilmestyi ensimmäinen runokokoelma You & I. Seuraavan kymmenen vuoden aikana ilmestyi kuusi runokokoelmaa ja omaelämäkerta I Am Not Spock (1975).
Youtubessa kuunnelluin Nimoyn biiseistä taitaisi olla I Walk the Line. Tuotannon heikoimpia hetkiä lienee Twinkle, Twinkle, Little Earth.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset