torstai 20. kesäkuuta 2013

Laiska-Jaakko de la GardieTänään 1583 syntyi Jakob de la Gardie (k. 1652), ranskalaislähtöisen suvun Tallinnassa syntynyt ruotsalainen kreivi, sotapäällikkö ja marsalkka. Edelleen silloin tällöin näkee mainittavan, että Jakob de la Gardie olisi ollut ainoa länsimainen sotilas, joka on onnistunut miehittämään Moskovan. Yleensä samassa yhteydessä Jakobista on puhuttu Jaakkona, ja suomalaisena sotilaana. De la Gardie miehitti Moskovaa vuonna 1610, mutta asia on monisyisempi kuin uskoisikaan. De la Gardien ei voi sanoa tehneen sitä mitä Napoleon tai Fedor von Bock Hitlerin määräämänä yrittivät.

Venäjä oli täydessä sekasorrossa Iivana Julman kuoleman (1598) ja ensimmäisen Romanov-tsaarin Mihailin valinnan (1613) välisenä aikana. Kaksikin Vale-Dmitriä yritti tsaariksi, ja siinä välissä tsaariksi oli huudetti myös Vasili Suiski. Vakiinnuttaaksen valtansa Suiski suostui Ruotsin ehdottamaan Viipurin sopimukseen 1609, jossa Venäjä vaihtoi Käkisalmen läänin viiteentuhanteen sotilaaseen.

Ruotsin Suiskille lähettämää apujoukkoa johti mainittu Jakob de la Gardie. Hän oli joukkoineen oli piirittänyt Novgorodia, ja Moskovan komennuksen päätyttyä hän palasi Novgorodiin ja miehitti sen. De la Gardie joukkoineen pysyi Venäjällä aina vuoteen 1617, eli hän seurasi sekasorron vuodet loppuun saakka. Stolbovan rauhassa 1617 Ruotsi sai Käkisalmen läänin virallisesti, ja hieman enemmänkin.

Näistä odotusvuosista de la Gardie sai Laiska-Jaakko -nimen. Lähtee suvi, lähtee talvi, vaan ei lähde Laiska-Jaakko, taivutteli vanha kansa.

Elämänsä lopulla de la Gardie oli "suomalaistua". Vuonna 1652 hän anoi lupaa kaupungin perustamiseen Pietarsaaren vanhalle kauppapaikalle. Kuningatar Kristiina antoi luvan uudelle kaupungille, mutta perustaminen jäi de la Gardien lesken Ebba Brahen tehtäväksi. Jakob kuoli Tukholmassa 12. elokuuta. Uusi kaupunki nimettiin hänen mukaansa Jakobstadiksi.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset