sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Juhlaparaati


Sarjakuvaportaali Kvaakin toimittajat ovat vuosien mittaan kirjoittaneet muisteluksia suhteestaa Aku Ankan taskukirjoihin. Taskarikolumni sarjan aloitti Jukka Laine kuusi vuotta sitten muistelemalla miten hänen isänsä suopui vuonna 1970 ostamaan riihimäkeläisestä Suoman kioskista Aku Ankan taskukirjan numero yksi, Mikki kiipelissä. Ja millainen elämän mittainen ystävyys siitä alkoikaan.

Hieman samaan tapaan ovat muutkin kvaakkiin kirjoittavat muistelleet taskukirjoja. Alkuvuodesta Hannu Heiskanen muistelti ensimmäistä sedältä lahjaksi saamaansa taskaria 16, Voimakolmikko. Tapahtumapaikkana oli Kuopio, jossa minäkin ensimmäisen kosketuksen taskukirjoihin sain.

Muistojen jakaminen on ollut kolumnisarjan päätarkoitus. Kun nyt kesällä tuli aikani kirjoittaa taskareista, yritin etsiä aiheeseen hieman toisenlaista näkökulmaa. Niinpä aloitin:

Joskus kirjat tai sarjakuvat leimautuvat voimakkaasti johonkin paikkaan. Gustave Dorén Kuvaraamattua selailtiin varovasti ja suuressa hiljaisuudessa lapsuuden mummolan salissa, vanhapoikasedän huussissa luettiin sitä yhtä ja samaa Hymyn numeroa 1970-luvun alkupuolelta yhtä hiljaa. Sen kuvareportaasissa pientilallisen leski kertoi naturistisista taipumuksistaan. Elämän mittaan tähän samaan sarjaan on päässyt myös yksi Aku Ankan taskukirja, 117 Juhlaparaati.


Lue koko juttu


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset