tiistai 13. elokuuta 2013

Haapakoski - vuosikertomus 2042


Kesällä Pieksämäellä Sylvin kulttuuripappilassa oli esillä nykyisin kaupunkiin kuuluva Haapakosken ruukkikylä monin eri tavoin. Yksi osa laajaa näyttelykokonaisuutta oli Jope Pitkäsen sarjakuvanäyttely, jossa esiteltiin tekijän tunnetuimpia strippisarjakuvasankareita ja kulttuuriministeri Stefan Wallinin allekirjoittama kirje, jolla Pitkäselle ilmoitettiin myönnetystä taiteilijaeläkkeestä. Näyttelyn yhteydessä oli myös myynnissä Haapakoski Bruk Ab - vuosikertomus/årsberättelse 2042 -sarjakuvakirjaa (2013).

Haapakoski on Pohjois- ja Etelä-Savon maakuntien rajalla oleva ruukkikylä. Sinne patruuna Degerman perusti tehdaslaitoksen vuonna 1842 - siitä siis juontuu Pitkäsen vuosikertomuksen vuosiluku. Pitkänen vie lukijan tulevaisuuteen seikkailemaan ja ihmettelemään mitä Haapakoskesta on jäljellä. Retkikunnan johtajana toimii Outsider, synnyinkylänsä mukaiseksi sukunimensä vaihtanut kirjailija ja toimittaja Aarne Haapakoski (1904-1961, alk. Laitinen). Vuosikertomuksen on julkaissut Aarne Haapakoski -seura.


Pitkänen aloittaa esittelemällä Haapakosken pieneksi "gallialaiseksi" kyläksi, jonka "roomalaiset" tuhosivat. Tarina kulkee kyläläisten tuntemien anekdoottien kautta. Patruuna Degerman ei aikoinaan antanut kylälle työväentaloa rakentaa, ja opettaja Hilja Pitkänen on jättänyt monen mieliin pysyvän jäljen. Vuonna 2042 Savokin on täyttä tropiikkia, joten viidakkoretkelle kylää etsivä, Outsiderin johtama retkikunta joutuu.

Sarjakuva on taattua Jope-laatua. Se on tosin suunnattu haapakoskelaisille, ja paikallista kulttuurihistoraa ja -perinnettä tuntematon jää välillä tyhjän päälle. Tarinalla on kaksi loppua, onnellinen ja vähemmän onnellinen. Kullekin temperamenttinsa mukaan.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset