perjantai 20. syyskuuta 2013

The Battle of the Sexes

Bobby Riggs esittelee hauistaan Billie Jean Kingille.


Naisten ja miesten välistä tasa-arvoa on pyritty edistämään monin eri tavoin. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alkupuolella tehtiin sellaisiakin tempauksia, joilla nykyisin ei uskota oleva tasa-arvoa edistäviä vaikutuksia. Yksi sellainen oli tenniksessä järjestetyt sukupuolten väliset ottelut, The Battle of the Sexes. Vuonna 1973 järjestettiin kaksi tällaista ottelua, ja kolmas vuonna 1992. Viimeisessä Jimmy Connors voitti Martina Navratilovan luvuin 7-5, 6-2.

Vuoden 1973 otteluissa miehiä edusti Bobby Riggs. Hän voitti toukokuussa Margaret Courtin selvin luvuin 6-2, 6-1. Court oli saman vuoden US Openin voittaja. Riggs pääsi useamman urheilulehden kanteen.

Toinen ottelu järjestettiin tasan neljäkymmentä vuotta sitten Houstonissa, Teksasissa. Vastustajana oli naisten listojen sen hetken ykkösnimi, Billie Jean King. Ottelu oli päätetty televisioida, ja vastaanottimien ääreen oli kerääntynyt yli 90 miljoonaa jännääjää, joista 50 miljoonaa yhdysvaltalaista. Melkoinen mediaspektaakkeli.

Kaikkien odotusten vastaisesti Billie Jean King voitti (6-4, 6-3, 6-3). Tällä kertaa oli pelattu miesten säännöillä. Selkeä voitto naisille!

Ottelua seuranneet pitivät sitä enemmän nuoruuden ja vanhuuden välisenä kamppailuna kuin miesten ja naisten välisenä. Miesten edustaja Bobby Riggs (1918-1995) oli ollut tennisuransa huipulla vuonna 1939, ja Houstonin ottelun aikaan siis jo 55-vuotias. Joka tapauksessa voitto naisille, suurisuinen mies oli hävinnyt.

Nämä erikoiset tennisottelut olisivat saattaneet jäädä jo unhoon ellei viime elokuun lopulla olisi eräs eläkkeellä oleva golfklubin työntekijä Hal Shaw avannut sanaista arkkuaan. "Riggs hävisi tahallaan."

Shaw kertoi Riggsin ja mafiamiesten tavanneen myöhään illalla golfklubilla ja sopineet pelaajan velkojen kuittaamisesta tappiota vastaan. Vedonlyönnissä Riggs oli edellisen ottelun perusteella selvä suosikki (5-2) ja näin mafiamiehet olisivat tehneet Kingin voitolla hyvän tilin.

Asiasta haastalteltu King on kiistänyt väitteet. Hänen mukaansa Riggs todella yritti voittaa. Saman puolesta puhuvat aikalaiskommentit vanhuuden ja nuoruuden välisestä kamppailusta.

Shaw'n ulostulo on erikoinen tapa puolustaa miehistä kunniaa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset