maanantai 9. syyskuuta 2013

Yle radioaalloilla 87 vuotta


Tänään 1926 aloitti Suomen Yleisradio lähetyksensä. Yhtiö oli perustettu saman vuoden toukokuun lopulla. Kyseessä oli siis radiokanava, joka parissa vuodessa tuli kuulumaan lähes koko valtakunnassa ja ainoana valisti ja sivisti kansaa vuoteen 1963 saakka. Tuolloin kanava jatkoi Yleisohjelma -nimikkeen alla, toinen, uusi kanava oli Rinnakkaisohjelmaa.

Nykyisin Yle Radio 1 jatkaa perinnettä. Kanava ei kunnioitettavien perinteidensä vuoksi mahdu mihinkään profilointeihin, joita kuuntelijatutkimuksien perusteella tehdään. "Yle Radio 1:n profiili on aivan mahdoton", ovat markkinatutkijat kanavalla useaan otteeseen todenneet. Silti yli puoli miljoonaa suomalaista kuuntelee kanavaa päivittäin.

Kanavan ulkoiset puitteet ovat viralliset ja muodolliset. Kuuluttamosta kerrotaan tulevat ohjelmat, ja rauhallinen kuuluttajan ääni erottaa hyvin eri tyyppiset ohjelmat toisistaan. Muodollisissa puitteissa on mahdollisuus tehdä paljon syvällisempiä tai jopa anarkistisempia sisältöjä kuin näennäisen epäsovinnaisissa äänimaailmoissa. On mahdollisuus "yleisohjelmaan" kuuntelijoiden segmentoinnin sijaan.

Tyytyväinen kuuntelija onnittelee!


Tänään klo 10.05 ohjelmistossa on Roman Schatzin Maamme-kirja, jossa naureskeleva suomensaksalainen haastattelee M. A. Nummista. Sen jälkeen Kare Eskola soittaa Välilevyjä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset