lauantai 19. lokakuuta 2013

Eero Kilpi, fosforinenhohtoinen lurjus


Torstai-iltana Oulun kaupunginteatterissa esitettiin Juha Hurmeen Fosforinhohtoinen lurjus. Näyttelijä Eero Kilvestä kertova näytelmä oli osa Suomen Näyttelijäliiton satavuotiskiertuetta, viikolla esityksiä on ollut Rovaniemeltä alkaen etelään päin tullen.

Hurmeen rakentama kuva Eero Kilvestä (1882-1954) ei ole mairitteleva. 45 vuotta kansakunnan päänäyttämöllä työskennellyt Kilpi on Kansallisteatterin tonttu, itsensä Kaarlo Bergbomin taloon palkkaama pienten roolien erikoismies.

Näytelmän nimi tulee Aaro Hellaakosken kirjoittamasta teatterikritiikistä. Jäähyväisnäytännässäänkin Kilpi oli pienessä roolissa, Nummisuutarien Sakerina, jota Hellaakoski oli vuonna 1920 Ajassa fosforinhohtoiseksi kuvannut.

Kilpi oli näyttelijäliiton puheenjohtaja 1930-luvulla ennen Jalmari Rinnettä. Tämä ei kuitenkaan ole syy miksi Kilvestä kertova näytelmä on valikoitunut ammattiliiton juhlakiertueelle. Se mainiosti muistuttaa, että tähtien kanssa työskentelee koko joukko erilaista väkeä joiden etuja on puolustettava.

Kilven aikaan näyttelijän ura oli katkolla kerran vuodessa. Työpaikkansa puolesta sai joka toukokuu jännittää ja viettää unettomia öitä. Fosforinhohde kasvoille oli kustannettava itse.

Eero Kilpeä esitti Juha-Pekka Mikkola, joka pitää kiertueesta blogia. Kuuluttajana oli Sidi Lahdenperä ja Oulun esityksen Tohtori Kaarlo Bergbomin haamuna oli Aki Pelkonen.


* Fosforihohtoinen lurjus, kiertueblogi


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset