perjantai 4. lokakuuta 2013

Valkealan kotiseutumuseo


Suurien kuntaliitosten vaikutusta museoverkostoon ei juurikaan ole julkisuudessa pohdittu, tai ainakaan en sellaisiin keskusteluihin ole törmännyt. Kouvolasta pois lähtiessä sellaisen kuitenkin tapasin. Valkealan kotiseutumuseon ulkoseinällä oli seuraavanlainen kyltti:


Kyltti herätti etsimään lisätietoa. Viime vuonna Kouvolasta lakkautettiin kaikkiaan yhdeksän museota, niistä yksi oli Valkealan kotiseutumuseo. Kouvolan Sanomat kirjoitti 2012 juttusarjan lakkautetuista museoista.


Jo Kouvolan keskustassa ihmetystä herätti Kaunisnurmen museokorttelin opastaulu. Miksi Apteekkimuseon ylle oli laitettu valkoinen paperi? Sekin oli yksi lakkautetuista museoista.

Kouvolan Sanomien juttusarjassa kolmannen sektorin museonpitäjät muistuttivat saatujen lahjoitusten ja rakennusten käyttöehdoista. Moni museorakennus on lahjoitettu museo- tai kotiseututaloksi, ja siten uudet käyttötarkoitukset ovat -- ainakin moraalisesti -- poissuljettuja. Tällainen paikallinen museoverkon karsiminen ja yhdistysten toiminnan syrjäyttäminen on kovasti ristiin museoviraston esittämien toiveiden vastaista.

Apteekkimuseo ja Valkealan kotiseutumuseo molemmat toimivat suuremman museokokonaisuuden yhteydessä. Valkealassa kotiseutumuseon vieressä on Puotimuseo. Kovin suurta lisäpanostusta tuskin niiden kesäaukiolo ainakaan valvonnan ja opastuksen puolesta olisi vaatinut.
* Kouvolan museot


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset