perjantai 29. marraskuuta 2013

Vanhoja aikoja, vanhoja arkkitehtejä

Matti Heikkinen esitelmöi.

Pohjois-Suomen SAFA on järjestänyt Oulussa jo 21 Pecha Kucha -iltaa. Tilaisuuksissa on arkkitehdit ja monet muutkin kulttuurialan ihmiset ovat lyhyessä ja napakassa paketissa käsitelleet jotakin valitsemaansa aihetta. Kahteenkymmeneen kuvaan ja neljäänsataan sekuntiin saa tiivistettyä oleellisen tai voi tarjota väläyksiä sieltä täältä.

Torstai-iltana Tubassa oli esiintymässä rakennusalan vanhoja, jo eläköityneitä vaikuttajia. Tästä juontui illan otsikkokin, "wanhat hyvät ajat". Esitykset aloitti maaherra Eino Siuruainen, ja niitä jatkoivat maankäyttöpäällikkö Paavo Littow ja koko joukko arkkitehtejä.

Vaikka vanhaa muisteltiinkin ei uusi jäänyt huomiotta. Rakennusneuvos Matti Heikkinen oli koonnut esityksensä arkkitehtien työvälineiden muuttumisen ympärille. Valkoiset takit ja viivaimet ovat työssä jääneet nykyisin vähemmälle. Heikkinen viittasi myös uuden Sokoksen rakentamiseen ja Rotuaarin mahdolliseen kattamiseen.

Asemakaavapäällikkö Rauno Anttila kertasi Oulun matkakeskussuunnitelmien aikaisempia vaiheita. Radan toiselle puolelle ei näissä suunnitelmissa ole juurikaan kajottu. Linja-autoasemaakaan ei ole koskaan rakennettu niin suureksi kuin alkuperäisten suunnitelmien tarkoitus oli. Maankäyttöpäällikkö Littow peräänkuulutti laaja-alaista kokonaisnäkemyksen muodostamista. Toisen kunnan rakentaminen ei saisi häiritä naapurin rakenteita ja liikennevirtoja.

Anja Allas käytti Lassia esimerkkinä lapsen tavasta ajatella.


Anja Allas pohti lapsille parasta leikkipaikkaa. Allas on tutkinut leikkipaikkarakentamista pitkään. Silti käyttäjänäkökulman ottaminen on aikuistelta äärimmäisen vaikeaa. Kyselyissä parhaat lapsuusmuistot ovat jätemailta ja metsien reunoilta, joissa mielikuvitusta on rajoitettu mahdollisimman vähän. Martti Karsikas esitteli suunnittelemiaan koulu- ja päiväkotirakennuksia. Erääseen päiväkotiin hän oli välttämättä halunnut sadekatoksen sijaan kuistin nimenomaan monien positiivisten lapsuusmuistojen perusteella.

Asioihin on hyvä saada perspektiiviä. Sellaista tässä tilaisuudessa oli  tarjolla.

Seuraava Oulun Pecha Kucha on jo 10. päivä joulukuuta. Silloin aiheena on Myllytulli.


* Pecha Kucha Oulu


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset