lauantai 14. joulukuuta 2013

Saattaa, tai sitten ei


Kimmo Pietiläinen on usein julkisuudessa korostanut, että suomalaisten tulisi tarkemmin seurata mitä (luonnon)tieteissä maailmalla tapahtuu. Olen yrittänyt, jo ennen Pietiläisen kehotuksia. Kenttä on kuitenkin valtava, ja usein edellyttäisi laajat ennakkotiedot alalta kuin alalta. Teoreettinen fysiikka tai filosofian erikoisalat kiehtovat, mutta usein jättävät todella avariin maisemiin. Niin kuin Ylen tänään uutisoima tanskalaisen Jens Krogin havainto. Universumi voi romahtaa koska tahansa - tai sitten ei.

Krogin tutkimustulos uutisotsikon perusteella kuullosti kovasti tutulta. Mieleen tuli Stanislaw Lemin novelli, jossa kosmologit havaitsivat maailmankaikkeuden syntyneen tyhjästä. Kun teorioiden mukaan kuitenkin alkuräjähdys oli kaiken synnyttäjä, tieteilijöille tuli kiire luoda ja synnyttää alku -- ennen kuin maailmankaikkeus tajuaisi oman mahdottomuutensa.

Tanskalainen tutkimus koski Higgsin kenttää. Se määrittelee alkeishiukkasten massat, ja jos siinä tapahtuu muutos, kaikkien maailmankaikkeuden kappaleiden paino nousee moninkertaiseksi. Se puolestaa johtaisi kaiken romahtamiseen, oman massansa vuoksi.

Tällaista on ennusteltu jo pidempää, ja ajatus teoreettisilta fyysikoilta on kulkeutunut tieteiskirjailijoille. Higgsin bosonin olemassaolon todistamisen jälkeen asiasta on voitu lausua jotakin ennustetta tarkempaa. Maailmankaikkeus voi romahtaa, voi olla jo romahtamassakin, tai sitten ei.

Seuraavaksi tarvittaneen jonkinlaisia Higgsin kentän vakauttajia? Tai sitten ei.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset