lauantai 19. huhtikuuta 2014

British Pathén uutisfilmejäBritish Pathé, yksi 1900-luvun suurimpia uutisfilmien tuottajia, on julkistanut Youtubessa yli 85 000 erilaista uutistapahtumiin ja ajan ilmiöihin liittyvää kuvareportaasia. Vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta. Mukana ovat käytännössä kaikki viime vuosisadan merkittävät tapahtumat kuningatar Viktorian hautajaisista maailmansotien kautta prinsessa Dianan hautajaisiin unohtamatta elokuvatähtiä, mannekiinejä, laulajia ja urheilijoita. Katsotuin pätkä on Arnold Schwarzeneggerin voittamista vuoden 1969 Mr. Universe -kisoista Kölnistä.

Joukossa on myös Suomea käsitteleviä uutisfilmejä. Suomen kamppailua Venäjää vastaan seurataan, Helsingin olympialaisista on paljon kuvamateriaalia ja pohjoista luontoa ylistetään. Myös Tauno Luiron mäkihypyn maailmanennätys vuonna 1951 noteerataan (yllä).

Jos etsii jotakin tiettyä tapahtumaa, niin Youtuben hakuominaisuuksilla se on hieman vaikeaa. Helpommin tietyn pätkän löytää British Pathén omien nettisivujen avulla. Haulla "Finland" sivusto tunnistaa 154 filmiä. Youtubeen on laitettu myös sellaisia filmejä, joita ei ole aikanaan käytetty.

* British Pathé Youtube-kanava
* British Pathén kotisivutEi kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset