maanantai 7. huhtikuuta 2014

Obelixin eväät


Aamun Kalevassa oli otsikko, jonka mukaan Obelix viihtyisi Pariisin metsissä. Suurkaupungin villisikakanta on kasvanut niin suureksi, että eläimistä on riesaksi asti. Villisiat viihtyvät kaupungin puistoissa ja urheilukentillä, ne tonkivat omakotitaloalueiden roskikset ja maanteillä villieläimet aiheuttavat onnettomuuksia.

Erityisesti pieniä poikasiaan suojelevat villisikalaumat ovat ihmisten surma. Laumat ovat talloneet muun muassa sienestäjiä hengiltä. Liikenteessä ovat ongelma työmatkat. Ihmisten ja villisikojen liikkumisrytmit ovat samanlaiset, ja silloin rytisee. Arvion mukaan noin kymmenen ranskalaista kuolee vuosittain villisikaonnettomuuksissa.

Ranskan lakien mukaan liikenneonnettomuudessakin kuolleen villieläimen saa hyödyntää omiin tarpeisiin. Tosin harvempi pariisilainen tähän mahdollisuuteen tarttuu.

Asterixin seikkailujen aikaan Pariisin seutu oli niin saastunutta, että Obelixin metsästysretket eivät kaupungin liepeillä tuottaneet juuri tulosta. 1960-luvulta lähtien tiukentuneet ympäristönormit ovat tuottaneet hyvää tulosta.

Arvioiden mukaan Ranskassa on noin kaksi miljoonaa villisikaa, joista neljännes asuu Pariisin lähistöllä. Suur-Pariisin alueella metsästäjät vuosittain harventavat kantaa noin kahdellasadallatuhannella yksilöllä.

Taitaa otsikko olla oikeassa. Obelix viihtyisi nykyään Pariisin metsissä.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset