lauantai 3. toukokuuta 2014

Luova työ on aina - alusta alkamista


Tänään 1888 syntyi runoilija ja aforistikko Juhani Siljo. Otsikon ajatus on julkaistu Valvojassa vuonna 1916 otsikon Akanat tuulessa alla.

Aina on aloitettava alusta, nämä blogikirjoituksetkin.

Siljolla oli mielessään Shakespeare. Ajatuksia, vuonna 300 jälkeen Shakespearen kuoleman tavoitteli J. Siljo. Näin siis alaotsikossa.


Etsiikö suuri henki suurta maata tai loistavaa kansaa, syntyäkseen siitä? Vain kahdesta ihmisestä, isästään ja äidistään, Shakespearekin otti syntyäkseen.

Shakespeare on ajatusten metsästäjä - ajatusten kuvilta-ampuja: hän heittää puun oksalle ajatuksen kuvan - ja katso, oitis siihen lentää lehahtaa tuhantinen parvi eläviä ajatuksia.

Olisi päästävä runoilemaan, ennenkuin pääsee tietämään, mitä runoileminen on.

Olla joka hetki tosi! - se päätös se ehdottomimmin tekee nuoresta miehestä kirjailijan. Sillä jos tuo päätös on oman luonnon vaatima, niin nuori mies joutuu joka hetki ristiriitaan aikaa vallitsevan valheen kanssa; ja valhe puristaa häntä, kunnes hän voihkaisee.

Puhdasverinen runoilija noudattaa toista ajanlaskua kuin käytännön ihmiset: hän elää runosta runoon, hän muistaa jääneestä ajasta vain almanakkansa juhlapäivät, runojensa syntymähetket ja viettää omaa syntymäpäiväänsä joka kerta, kun runo syntyy.

Kun sielunliike täyttää kokonaan eleen - ruumiillisen tai sanallisen -, niin syntyy tyyli. Muuta tyyliä ei ole.

Dorian Gray - kuten jokainen dekadentti - etsii harvinaisimpia nautintoja, uskoen sen vuoksi olevansa harvinainen ihminen. Luova persoonallisuus tekee taiteensa tavallisimmista nautinnoista, jotka hän omaksuu harvinaisimmalla tavalla.

Edellinen tyyppi esiintyy maapallolla aina joukottain; jälkimmäisiä sattuu harvoin kaksi yhtaikaa toistensa yltämiin.

Luova työ on aina - alusta-alkamista.

jatkuu


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset