keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Oliko henkilöllisyystodistusta?


Ajoittain pitää käydä pankin konttorissa. Henkilöllisyyden todistaminen pankissa osoittautui hankalaksi asiaksi. Pankkivirkailija selitti, ettei vanhanmallinen ajokortti enää kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen 16. kesäkuuta 2014 jälkeen. Onneksi olin asialla nyt juuri ennen muutosta.

Netti ei tiennyt tällaisesta muutoksesta. Pankit näyttävät jo vuodesta 2002 ajaneen sitä, ettei pahvisia ajokortteja kelpuutettaisi henkilöllisyyden todistamiseen. Osuuspankki on vuonna 2010 ottanut kannan, ettei se kelpuuta muita kuin viivakoodillisia henkilökortteja ja passeja. Osuuspankin asiakkaana tätä muutosta en ole huomannut, tosin käymässäni konttorissa on ollut aikoinaan töissä useampi sukulainen, henkilöllisyyden todistaminen ei useinkaan ole tullut puheeksi. Nyt olin kuitenkin toisen pankkiryhmän konttorissa ja hienovaraisesti asiakasta ohjattiin nykyaikaan.

Ajokorttiin on merkitty, että se on voimassa vuoteen 2037. Enpä pitkilleen ole uskonut, että se kelpaisi tuohon vuoteen asti edes liikenteessä. Henkilöllisyyden todistaminen on arviointikysymys. Viime viikolla poliisille kelpasi vaimon sana. "On se minun mies". Jos epäillään, niin eipä siihen vastaanväittäminen auta. Tässä taitavat herkästi olla temperamentit vastakkain, ainakin syrjintälautakuntaan päätyneiden tapausten perusteella.

Passin ja henkilökortin uusiminen poliisin uuden ajanvarausjärjestelmän aikana lähiseutumatkailua synnyttävää. Passikuvan ottanut kertoi käyneensä Torniossa hakemuksen tekemässä, me kävimme Raahessa. Toukokuun alussa ensimmäinen vapaa aika Oulun poliisilaitoksella oli juhannuksen jälkeen.

Järjestelmästä on tullut tulppa monelle. Ilman henkilöllisyyden todistamista ei voi avata pankkitiliä, ja se on välttämätön yhteiskuntaan osallistumiseksi. Voisi laitoksilla olla edes yksi palvelupiste, johon jonottamalla pääsee asioimaan. Pankeissa onneksi on. Eilen konttorin viileyteen oli tullut vanhempi herrashenkilö lukemaan päivän lehdet. Ei hänellä ollut vuoronumeroa edes malliksi. Ottipa torkut lukemisen päälle, ja mikä oli ottaessa, mukavassa nahkanojatuolissa.


(Kuva: Paavo J. Heinonen)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset