keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ensimmäiset setelit

Tukholman pankin seteli vuodelta 1666.

Tänään 1661 Stockholms Banco, Johan Palmstruchin vuonna 1657 perustama yksityinen pankki laski liikkeelle ensimmäisen eurooppalaisen setelirahan. Kiinalaiset olivat kokeilleen painotuotteita maksuvälineinä ja arvon ilmaisijoina jo tuhat vuotta aikaisemmin. Tukholmassa toimittiin kuitenkin paikallisten rahaolojen innostamina. Ruotsissa virallinen valtion raha oli kuparista, ja kun vuosisadan mittaan kuparin arvo suhteessa hopeaan laski, niin kupariplootujen koko ja paino kasvoivat niin suuriksi, etteivät isommat rahat olleet helppoja käyttää.

Viidessä vuodessa Palmstruchin setelirahat tulivat hyvin suosituiksi. Niitä liikkui ja käytettiin myös Suomessa. Tukholman pankilla oli vuosina 1663-1667 haarakonttori Turussa.

Varhaisimmat setelit vastasivat lähinnä pankkivekseleitä, joka kirjoitettiin setelin nostajan haluamalle summalle. Tuotekehitys pian loi vakiosummaiset setelit (10, 25, 50 ja 100 taalaria hopeaa). Seteleissä oli sarjanumerot ja koko joukko pankin johdon allekirjoituksia takaamassa sen arvon.

Pankkitoiminta oli jo 1600-luvulla tiukasti valtion säätelemää toimintaa. Säätelystä ja valvonnasta huolimatta vaalittu luottamus Tukholman pankkiin meni suuremman suosion myötä. Kun suurempi joukko setelirahojen haltijoita ilmaantui haluamaan rahansa hopeassa tai kuparissa, niin pankin holvien varat eivät riittäneet.

Luottamus alkoi horjua jo 1664, kolme vuotta ensimmäisten seteleiden jälkeen. Oikeuslaitos otti pankin selvitettäväkseen ja 1668 sen toiminta lopetettiin. Palmstruch sai kuolemantuomion liian suurien riskien ottamisesta. Seuraavan kerran setelirahoja Ruotsissa tai Suomessa käytettiin 1800-luvulla. Palmstruchia ei mestattu, vaan hänen tuomionsa muutettiin vankeudeksi.

Stockholms Banco oli ensimmäinen pankki Ruotsissa. Kaarle X Kustaa antoi privilegion pankille toivoessaan rahoitusta meneillään olleelle Puolan sotaretkelle. Pamstruchin pankki sai 30 vuoden monopolin pankkitoimintaan.

Yksityinen ei saavuttanut kruunun ja valtion tuesta huolimatta sellaista luottamusta ja arvostusta, että olisi voinut hoitaa luotto- ja rahavälineasioita uskottavasti. Sen raunioille valtiopäivät päättivät perustaa Ruotsin valtionpankin. Se toimii edelleen.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset