tiistai 26. elokuuta 2014

Yxi ahne Akka ja sen Kana


Project Gutenberg on mainio, jatkuvasti laajeneva kokoelma sähköisessä muodossa olevia kirjoja internetissä. Projekti sai alkunsa jo vuonna 1971 englanninkielisen Raamatun muuttamisella digitaaliseen muotoon. Sittemmin pyhä kirja on saanut runsaasti muita teoksia rinnalleen, lukuisilla kielillä.

PG:ssä on runsaasti suomenkielisiä teoksia. Eilen tviitti kertoi uuden ekirjan ilmestymisestä. Kyseessä oli Christfried Gananderin Uudempia uloswalituita satuja, nuorten peränajatuxen teroituxexi, ja yhteisesä elämäsä opixi, waroituxexi ja neuwoxi, ajan huwituxexi ja kuluxi, mutta myös hywäin tapain ja kaunisten awuin harjoittamisexi kootut, ja suomexi tulkitut wuonna 1783. Sarjanumerokseen tämä teos oli saanut 46 679. Niin monta kirjaa on siis sähköisessä muodossa luettavissa.

Gananderin satukirja tarjoaa vanhaa kansanviisautta, josta voisi ottaa oppia tänäkin päivänä. Ihminen ei näytä ottavan oppia aikaisemmasta, vaikka usein niin monelta mylläkältä välttyisi.


Yxi ahne Akka ja sen Kana.

Yxi Kana oli, joka muni jokapäiwä yhelle Akkalle kulta munan. Akka luuli, että koko Kana mahtaa olla paljaasta selkiästä kullasta: sentähden tappoi hän Kanansa; ja ei löynnyt kultaa, eikä enää saanut kulta munia.
Oppi. Joka tytyy wäähään, se on rikas. Mutta joka kultaa aikoo puukolla wuolla eli leikata, se ei saa mitään.


* Christfried Ganander. Uudempia uloswalituita satuja, nuorten peränajatuxen teroituxexi, ja yhteisesä elämäsä opixi, waroituxexi ja neuwoxi, ajan huwituxexi ja kuluxi, mutta myös hywäin tapain ja kaunisten awuin harjoittamisexi kootut, ja suomexi tulkitut wuonna 1783. Project Gutenberg.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset