lauantai 6. syyskuuta 2014

Fantastista!


Jari Elsilä
Fantastista!
Kaleva 2013
160 s.


Vuodesta 1994 Kalevaan vakituisesti pilapiirroksia tehnyt Jari on viime vuosina hiljentänyt tahtia, enää piirroksia ei ilmesty joka päivä. Vuoden aikaisista (lokakuu 2012–lokakuu 2013) töistä syntyy edelleen helposti 160-sivuinen albumi.

Vaikka kansikuvassa ovat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja pääministeri Jyrki Katainen ja kokoelman nimi viittaa pääministerin suosikkisanontaan, niin sisällöstä yllättävän vähän käsittelee kansihenkilöitä tai muita poliitikkoja. Jotta pilapiirros toimisi, sen on käsiteltävä todellisia vallankäyttäjiä. Päätösvalta on monin suhtein viimeisten vuosikymmenten aikana siirtynyt talouselämälle, ja sieltä Jarinkin on aiheensa haettava.

Pilahistorian (SKS 2001) kirjoittanut Marja Ylönen piti kasvottomia markkinavoimia suurena haasteena ja joitakin vuosia myöhemmin Fortumin Mikael Liliusta taivaan lahjana pilapiirtäjille. Lilius poistui nopeasti toimitusjohtajien taivaaseen, joten hänestä ei ollut pitkäaikaiseksi pelastajaksi. Jari kuitenkin on kyennyt luomaan uskottavan kasvottoman, bonuksia nielevän toimitusjohtajan töihinsä.

Vaihtuviin valtionyhtiöiden johtajiin on pilapiirtäjän helppo tarttua. Finnairin nimettömät johtoportaan puurtajat ovat viime vuodenkin mittaan olleet usein Jarin hampaissa. Ympäristöä tuhoavan Talvivaaran johto ja kyseenalaisesti verotustaan suunnitteleva Bertel Paulig tunnettuine tuotteineen istuvat hyvin uuden pilapiirroksen aineksiksi.

Enää ei aina tarvita kytköstä julkiseen valtaan, jotta yritysmaailman johtajat päätyisivät pilakuviin. Oulussa ja koko Suomessa jalustalle nostetun Nokian Stephen Elop ja Jorma Ollila päätyivät Jarin piirroksiin puhtaasti yksityissektorin toimeliaisuudesta. Tämän tarttumisen soisi laajentuvan, se tuo pilapiirroksillekin uskottavuutta.

Valtion virkakunta taitaa Raimo Sailaksen eläkkeelle jäämisen myötä kadota kokonaan pilakuvista perinteisessä merkityksessä. Tulevaisuus näyttäisi olevan poliisiylijohtaja Mikko Paateron kaltaisten itse itsensä naurunalaiseksi tekevien.
Julkaistu aikaisemmin Sarjainfossa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset