perjantai 24. lokakuuta 2014

Ei paluuta tuhlaajapojille

Károly Ferenczy, Tuhlaajapojan paluu (1908).

Luukkaan evankeliumin tunnetun tarinan mukaan isä otti ilolla vastaan poikansa, joka oli maailmalla hummannut ja kaikenlaista moraalitonta touhunnut. Isälle oli tärkeintä, että poika oli hengissä ja takaisin kotona.

Eilisen uutiset kertoivat, että sisäministeriössä suunnitellaan lainmuutosta, joka jättäisi maahan takaisin pyrkivät tuhlaajapojat rajan taakse. Isää ja kotiseutuja ei pääsisi enää näkemään, jos hummausreissu suuntautuisi jonnekin maailman konfliktipesäkkeeseen. Sisäministeri Päivi Räsänen toivoi tällaisen lain tulevan voimaan nopeutetulla aikataululla.

On puhuttu myös kansalaisuuden riistämisestä niiltä, jotka terrorismitouhuihin ryhtyvät. Näin jyrkkää muutosta ministeri ei esittänyt, vaikka eri kansalaisoikeuksien rajoittamiset ovat pintajulkisuudessa olleet suosittuja viime aikoina. "Terroristikin saa Kelalta tukea", otsikoi iltapäivälehti. Niin saa, kuten kaikki rattijuopot, jumalanpilkkaajat ja veronkiertäjät sukuun, sukupuoleen, yhteiskunnalliseen asemaan tai äidinkieleen katsomatta, jos tuen saamisen edellytykset täyttyvät ja tukea on hakenut.

Joskus aikaisemmin Suomessakin muun muassa vankien kansalaisoikeuksia rajoitettiin. Tuomittiin ihmisiä menettämään kansalaisluottamuksensa. Käytäntö havaittiin huonoksi, koska se esti paluun normaalin yhteiskunnan jäseneksi ja aiheutti vaaraa kansalaisluottamuksensa säilyttäneille kansalaisille. Vuoden 1969 jälkeen ei enää ole voinut menettää kansalaisluottamustaan.

Kostonomaisella rangaistuksella pelotteleminen on saanut ajatuksena entistä enemmän jalansijaa. Tuhlaajapojan veljet Päivi Räsänen puhemiehenään nyt jupisevat. "Kaikki nämä vuodet minä olen raatanut sinun hyväksesi enkä ole kertaakaan jättänyt käskyäsi täyttämättä. Silti et ole koskaan antanut minulle edes vuohipahaista juhliakseni ystävieni kanssa. Mutta kun tämä sinun poikasi tulee, tämä, joka on hävittänyt omaisuutesi porttojen parissa, sinä teurastat hänelle syöttövasikan!"

Isä vastasi syytökseen: "Mutta olihan nyt täysi syy iloita ja riemuita. Sinun veljesi oli kuollut mutta heräsi eloon, hän oli kadoksissa mutta on nyt löytynyt."Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset