maanantai 6. lokakuuta 2014

Jemma, asekätkennän muistomerkki


Yksi sota-ajan tapahtumien muistamisen muoto on mennyt minulta kokonaan ohitse. Hieman Muhokselta Ouluun päin on Jemma-patsas, joka on pystytetty lokakuussa 2009 asekätkennän muistoksi. Näitä on muuallakin Suomessa, ainakin Haminan Vehkalahdella, Enossa, Kauhajoella, Peräseinäjoella ja Mäntsälän Sääksjärvellä. Kaikkiaan kätkentäpaikkoja oli 1311, joten siinä riittää puuhaa upseerikerhojen muistomerkkitoimikunnille.

Parhaillaankin on menossa useita kartoituksia, joissa etsitään sotamuistomerkkejä ja tietoja niistä. Hyvä idea olisi, että ainakin uudet tarkkoinen tietoineen ilmoitettaisiin saman tien Tammenlehvän perinneliittoon, joka valtakunnallisesti kokoaa tietoja. Paljon vielä puuttuu sotamuistomerkit.fi -sivuilta.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Sunnuntain Kalevassa käsiteltiin Muhoksen asekätköjä. Samalla sivuttiin Jemmaa, sen suunnittellut ja rahoittanut muhoslainen asianajaja Antero Kassinen syytti kuntaa muistomerkin salailusta, koska sitä ei mainita kunnan kotisivuilla.

Jutussa kunnan edustaja vastasi, ettei kyse ole salailusta tai tarkoituksellisesta vaikenemisesta. Kunta tekee selvitystä yksityisistä muistomerkeistä ja -laatoista alueellaan ja lisää ne kaikki yhdessä nettisivuilleen aikanaan.

Enemmän patistusta tarvitsisi tuo valtakunnallinen sivusto.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset