maanantai 17. marraskuuta 2014

Napoleon Bellerophonilla


Tänään 1793 syntyi englantilainen taidemaalari Sir Charles Lock Eastlake (k. 1865). Yksi hänen tunnetuimpia töitään on heti tuoreeltaan 1815 tehty ja esitelty Napoleon Bellerophonilla Plymouthinlahdessa. Mannermaanaapurin Ranskan keisari oli kukistettu heinäkuussa 1815 ja hänet oli tuotu HMS Bellerophonilla Plymouthin edustalle odottamaan päätöstä kohtalostaan.

Eastlake tarttui aiheeseen ja pian Lontoossa oli "silminnäkijäkuvaukseen" perustuva maalaus ajankohtaisesta aiheesta. Charles Turner teki maalauksen perusteella painokuvan, jota tosin myytiin Eastlaken nimellä.

Vaikka Eastlaken "aito" kuva Napoleonista olikin keinotekoisen oloinen, niin kiinnostus sitä kohtaan oli suuri. Sitä käytiin katsomassa paljon ja painokuva kävi kaupaksi. Eastlake tuli tunnetuksi ja hän myös rikastui huomattavasti.

Myöhempi maailma on kuvittanut historiateokset toisella kuvalla. Vuonna 1880 Sir William Quiller Orchardson teki aiheesta jännitteisemmän maalauksen, joka nykyisin mieluimmin valitaan tätä tilannetta kuvittamaan.* Sir Charles Lock Eastlake. Napoleon Bonaparte on Board the 'Bellerophon' in Plymouth Sound (1815)
* Sir William Quiller Orchardson. Napoleon on Board the Bellerophon (1880)


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset