maanantai 1. joulukuuta 2014

Taloudenhoitaja ja sisäköt


Helsingin Sanomain sunnuntaisivuille kirjoittava Tommi Nieminen oli tarttunut Suomen Moskovan suurlähetystön työpaikkailmoitukseen. Suomen ulkoministeriö hakee palvelukseensa sisäkköä, jonka sijoituspaikkana olisi suurlähetystö Moskovassa. Nieminen tarttuu ammattinimikkeeseen, jonka tuntuu enemmän kuuluvan Downton Abbeyn maailmaan kuin nykyiseen työelämään.

Nieminen on googlannut. Kuvahaulla hän oli saanut pääasiassa pikkutuhmia ja vielä tuhmempia kuvia. Vielä vuonna 2009 tällainen uutisen taustoittaminen olisi ollut asiallista, toimittaja olisi voinut olla varma, että lukijat saavat samanlaiset hakutulokset. Olihan näistä juttujakin. Ruotsalainen kuvahaulla sai koko joukon kuvia vaaleista naapurimaan kaunottarista ja hollantilaisella tulppaanikuvien meren.

Google on nykyisin personoinut ja kohdistanut haut. Kukin etsivä saa erilaiset tulokset oman selaushistoriansa ja profilointinsa perusteella. Hakujen tuloksista kertominen paljastaa lähinnä millainen ihminen toimittaja itse on. Nieminen taitaa pitää pikkutuhmista jutuista.

Täytyy myöntää, että minullekin ensimmäisinä tuloksina tarjottiin naamiaisasuliikkeiden kuvastojen sisäkköasuja. Oli joukossa myös Ainolassa Jean Sibeliuksen sisäkkönä pitkään toimineen Aino Karin kuva ja lähes kaikkiin hakutuloksiini tunkeutuva Adolf Hitler. Jos on kiinnostunut historiasta, niin on kiinnostunut Hitleristä, tunnutaan Googlella ajateltavan. Kun poistin selaushistorian, niin hakukoneyhtiön profiloijat tuntuivat olevan sitä mieltä, että 45-54-vuotias mies on pääsääntöisesti pornon perään.

Nieminen repii huumoria sisäköstä koko rahalla. Häneltä on ilmeisesti jäänyt lukematta työpaikkailmoitus loppuun saakka. Tarjolla oleva sisäkön työ suurlähettilään virka-asunnossa vaikuttaa olevan vähintään pääsisäkön tehtävän, ellei peräti taloudenhoitajan. Ilmoituksen sisäköllä on myös alaisia, joiden johtaminen kuuluu työnkuvaan.

Vaikuttaisi siltä, että ulkoministeriö pyrkii saamaan taloudenhoitajan sisäkön palkalla. Valtionpalkkataulukoissa taloudenhoitajan palkkaluokka on varmasti korkeampi kuin sisäkön. Ministeriössä ilmeisimmin yritetään säästää palkkakuluissa.

Helsingin Sanomat on järjestelmällisesti vaatinut julkisten varojen tiukempaa käyttöä. Nyt kun ulkoministeriö yrittää pienentää palkkakulujaan, niin tämä vitsailuko on lehden kiitos? Ehkä asiaan on syytä palata ensi sunnuntaina.

Siinä Nieminen on oikeassa, että sisäkön merkitys on muuttunut. Ehkä ensi vuonna tulevan putkiremontin aikana tämä uusi sisäkkö tulee meilläkin tutuksi.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset