tiistai 24. helmikuuta 2015

Oscar-humussa


Oscar-humua tuli seurattua puoli vuorokautta myöhässä. Ilta on aamuyötä parempi aika seurata mitä valkokankaalla tai televisiossa tapahtuu. Ennakkomainostus teki tehtävänsä. Viikonloppuna käytiin katsomassa Benedict Cumberbatchin tähdittämä kahdeksan Oscarin ehdokas The Imitation Game (Iso-Britannia 2014). Suomessa elokuva tuli vasta nyt ensi-iltaan.

Alan Turingin (1912-1954) elämäntarinaa esittelevä elokuva poimi päähenkilönsä vaiheista muutaman keskeisen asian ja dramatisoi niiden ympärille hienon, uskottavan tarinan. Turing oli toisen maailmansodan aikana mukana murtamassa saksalaisten "murtamatonta" Enigma-salakirjoitusta ja hänet tuomittiin homoseksuaalisuudesta 1950-luvulla.

Kokonainen elämä on usein liian monipolvinen hyväksi tarinaksi. Morten Tyldumin ohjaamassa elokuvassa sivupolut on karsittu ja on kerrottu se, mistä Turing tänä päivänä muistetaan ja siihen on lisätty ripaus "autistista neroa" uskottavuutta lisäämään. Lopputulos on hieno elokuva.

Kahdeksan ehdokkuutta muuttui Oscar-gaalassa yhdeksi voitoksi. Graham Moore sai parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin. Elokuva perustuu Andrew Hodgesin kirjoittamaan elämäkertaan Alan Turing: The Enigma (Burnett 1983). Ehkä alkuteoksen julkaisuajankohdasta johtuen elokuvan lopputeksteissä Turingia pidetään unohtuneempana vaikuttajana kuin hän nykyisin onkaan. Onhan Turingin saanut paikan tieteen historiassa ja hänen nimeään kantava kone ja testi ovat tunnetut.

Gaala on katsottu, elokuvissa käyty ja arvioita palkitsemisesta luettu. Tässähän on tullut suorastaan juhlahumuun heittäydyttyä.


* Oscar-gaala 2015. Wikipedia.

5 kommenttia:

Valto Ensio kirjoitti...

Onko Turing-elokuva jo kotimaisessa levityksessä? Kuunnelman hänestä kuuntelin viime viikolla:

http://areena.yle.fi/radio/2558930

Valto Ensio kirjoitti...

Eikunsiisniin sinähän kävit katsomassa nimenomaan "Turing"-elokuvan?

Hätäisesti luin ja käsitin, että katsomasi oli jotain muuta peliä käsittelevä ek.

Reijo Valta kirjoitti...

Joo, suomentamatta jätetty The Imitation Game on juuri tuo Turing-elokuva. Perjantaina tuli Oulussa ensi-iltaan, viime vuoden puolella on jo maailmalla esitetty. Tiedä sitten miksi näin.

Kuunnelman kuulin. Siinä, osin taidelajista johtuen, päästiin hyvin Turingin pään sisälle.

Valto Ensio kirjoitti...

Kajaanin B R:ssä ei ole vielä Turingia, mutta se lintumies on. Onkohan millainen elokuva? Vähän toisinaan karsastan näitä oskarivoittajia ja -ehdokkaita kun on tullut pettymyksiä.

Reijo Valta kirjoitti...

En tiedä lintumiehestä. Arvioissa kuitenkin laajasti oltiin yhtä mieltä, että Boyhoodin olisi pitänyt saada parhaan elokuvan palkinto.

Kai siitä voi jotakin päätellä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset