perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kirjan ja ruusun kantaja


Kari Hotakainen
Kantaja
Kirjakauppaliitto 2015
140 s.


Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän kirjakauppa-asiakkaiden lahjakirjana oli Kari Hotakaisen Kantaja. Tämä taisi olla neljäs Kirjakauppaliiton kylkiäinen kaupan vauhdittamiseksi, aikaisempina vuosina asiakkaita on houkuteltu Jari Tervon, Tuomas Kyrön ja Anna-Leena Härkösen teoksilla.

Yhtenä tai vain muutamana päivänä tarjolla oleva kirja on ajatus, joka mielestäni tuo lukemiseen yhteisöllisyyttä. Tänään Kantajaa lukiessa tuntui siltä, että moni muukin kääntää juuri samalla hetkellä saman teoksen sivuja. En tietenkään voi siitä olla varma, mutta sellainen oli olo.

Kirjan ja ruusun kirjojen jakelu on onnistunut. Kirja oli saatavana kirjakaupassa ilmoitettuna päivänä. Ainakin täällä Oulun korkeudella kustantajan tai median kertomasta ilmestymispäivästä huolimatta kiinnostavia teoksia on ollut äärimmäisen harvoin kaupassa myynnissä. "Tulee ensi viikolla", on ollut libristien tavallisin vastaus innostuneelle.

Hotakaisen kantaja on Timo Kallio. Teoreettista filosofiaa opiskellut ei ollut saanut koulutustaan vastaavaa työtä ja ajalehtinut työpaikasta toiseen. Muukin elämä oli jäänyt elämättä, oli vain muistikuvia nuoruuden rakastetusta Hannele Kurkisesta. Pätkätyöt olivat johdattaneet Kallion kirkon puistotyöntekijäksi, hautausmaan haravoijaksi ja ruohonleikkaajaksi.

Työhön kuului myös olla arkunkantajana tarpeen vaatiessa. Joskus haudattavilla ei ollut lainkaan omaisia tai ystäviä. Kun kirkkoherra Parviainen ei pitänyt muistopuheita tällaisille asiakkaille, niin Kallio alkoi laatia niitä itse. Suntion mielestä se ei ollut hyvä merkki. Muuta elämää tavoitellakseen Kallio soittaa entisille luokkakavereilleen ja lopulta myös Hannelelle.

Kantaja tuo mieleen Juoksuhaudantien Matti Virtasen. Lyhyemmässä tekstissä päähenkilöä tai hänen mielenmaisemaansa ei pysty avaamaan samassa määrin kuin kokonaisessa romaanissa, mutta yksinäisyyden ja elämättömän elämän teemat eivät tarvitsekaan ympärilleen yhtä laajaa ympäristöä kuin omakotitaloasumisen autuus.


Muita kirjasta kirjoittaneita:

* Jokken kirjanurkka
* Kirsin kirjanurkka
* La petite lectrice
* 365 kulttuuritekoa
* Amman lukuhetki


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset