keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Voi rähmä #PKN


Voi rähmä. Pertti Kurikan nimipäivät ei selvinnyt Euroviisujen finaaliin. Vasta koko kisan voittajan selvittyä paljastetaan millaista kannatusta puhelinäänestäjät suomalaisille punkkareille antoivat.

Hyvin oleellinen osa Euroviisuja on aina ollut äänestystuloksen hidas selviäminen. Nykyinen pistejärjestelmä on osin Suomen vaikutuksesta syntynyt. Suomi Pohjoismaiden ja muutamien muiden maiden kanssa boikotoi kisoja vuonna 1970 pistelaskusysteemin vuoksi. Vuonna 1969 kisat päättyivät neljän maan tasapeliin. Kunkin maan kymmenjäsenisten raatien kullakin jäsenellä oli yksi ääni ja lopputulos laskettiin niiden perusteella.

Vuoden 1969 ääntenlaskussa Suomi kertoi viimeisenä pisteensä. Ennen Suomen pisteitä Espanja, Alankomaat ja Ranska olivat tasapisteissä. Suomen odotettiin ratkaisevan voiton näiden maiden kesken. Suomen raadista kukaan ei kuitenkaan antanut pisteitä näille maille. Suurimmat pisteet, kolme kappaletta, saivat Irlanti ja Ruotsi. Yksi suomalainen antoi pisteen Isolle-Britannialle, jolla aikaisemmin oli 17 pistettä. Näin kaikkien hämmästykseksi 18 pistettä oli neljällä maalla, jotka kaikki julistettiin voittajiksi.

Pisteiden jakaminen 1-12 asteikolla oli Suomen Yleisradion ehdotus ongelman ratkaisemiseksi. Boikottivuoden 1970 jälkeen se otettiinkin käyttöön. Sillä on pärjätty hyvin halki vuosien.

Semifinaalin jälkeinen jatkoon päässeiden maiden ilmoittaminen satunnaisessa järjestyksessä on jotenkin valju systeemi. Itävallan juontajat eivät onneksi venyttäneet turhaan seremoniaa pitämällä ylipitkiä taukoja.

Ja onhan se pitkä pisteidenlasku vielä tulossa finaalin päätteeksi.* Euroviisut 2015. Yle


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset