lauantai 13. kesäkuuta 2015

Tähän on tultu


Menneen maailman Kekkosen vastustaja Kauko Kare sai vuonna 1967 räväkän ja uskaliaan maineen julkaistuaan kirjan Tähän on tultu (Alea-kirja 1967). Teos kävi hyvin kaupaksi ja siitä otettiin runsaasti painoksia. 

Uudemman ajan ihmiselle Karen kirja on tuskaisaa luettavaa. Tekijä napsii sieltä täältä omia ajatuksiaan kannattavia tai kiihdyttäviä lehti- tai mielipidekirjoitusten pätkiä ja selostaa väliin joitakin toisia lehti- ja mielipidekirjoituksia. Kai sitä vanhaltakin kiistakirjoitukselta voisi odottaa, että pääsisi jotenkin tekijän ajatuksenjuoksuun mukaan.

Kekkosen syytä on varmaan kirjan sekavuuskin. Takakannen tekijän sanassa Kare kirjoittaa:

Ei ole minun vikani, että teos Tähän on tultu vaikuttaa paikoin farssilta, että siinä vilisee latteuksia, lapsellisuuksia, epäloogisuuksia. Monet kokoamani argumentit ovat hämmästyttäneet minua itseänikin; mutta minkä niille voi.


Nykyisin 'tähän on tultu' on karistanut edesmenneen kiistakirjoittajan niskoiltaan. Pertti Jarlan Fingerporin myötä tähän tuleminen on saanut aivan toisen merkityksen. Aatun tunnelmat ovat vuonna 1945 Berliinin bunkkerissa synkät.

"Tähän pyyhkeeseen on tultu."
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset