keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

George, ei Yrjö


Tänään Ison-Britannian kruununperimyksessä kolmantena oleva Cambridgen prinssi George täyttää kaksi vuotta. Jos kaikki menee niin kuin pitää, prinssi Georgesta tulee isoisänsä Charlesin ja isänsä Williamin jälkeen Ison-Britannian kuningas ja monien muiden maiden hallitsija.

Toisin kuin kuningashuoneen aikaisemmista kruunupääkaimoista Georgesta ei hallitsijana tule Suomessa Yrjöä. Suomen kielen lautakunnan 15. huhtikuuta 2002 antaman suosituksen mukaan kuninkaallisten nimiä ei enää suomenneta. Tästä olen aikaisemmin kirjoittanut, viimeksi Georgen syntymävuonna, ja mielestäni muutos kuvastaa kuninkaallisten aseman muutosta. Vaikka hallitsija on instituutio, niin sillä on enää pr-arvoa.

Briteissä rukattiin kuninkaallisia koskevia lakeja uusiksi pari vuotta sitten. Muutoksiin antoi aiheen luultavimmin Walesin prinssi Charlesin ja Dianan avioero. Pääministeri Tony Blair joutui parlamentissa ilmoittamaan, että hallitus ei vaadi Charlesin teloittamista tapahtuneen vuoksi. Vanha voimassa ollut laki olisi edellyttänyt eronneelle kruununprinssille synkeää kohtaloa.

Uusi kruununperimyslaki on sukupuolineutraali. Jos Georgen esikoinen joskus tulevaisuudessa on tyttö, niin pikkuveljet eivät enää syrjäytä häntä perimyksessä taaksepäin. Kirkon ja valtion sidos on edelleen vahva. Katoliseksi kääntyvä menettää kruununperimysoikeutensa. Katolisen kanssa uuden lain mukaan saa mennä naimisiin. Senkin vanha kielsi ja uuden lain myötä muutama herttua sai takaisin paikkansa kruununperimyksessä.

Hallitsijan hyväksynnän avioliitolleen tarvitsee enää kruununperimyksen kärkikuusikko, kun aikaisemmin sitä vaadittiin kaikilta Yrjö II:n (1727–1760) jälkeläisiltä.

Kovin räväköiksi ei uudistuksia voi sanoa. Ne ovat lähinnä ratkaisuja 1700-luvulla säädettyjen lakien tuomiin käytännön ongelmiin.

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

On tietysti hauskaa kuvitella, kun Charles, tuttavien kesken Jaska, on ääni vavisten soittanut Blairille, ja kysellyt hallituksen päätöksestä. - Tony huumorimiehenä on ensin vähän kiusannut: " Pyydän mitä kunnioittavimmin Teidän majesteettianne ilmoittautumaan ensi perjantaina Towerissa. Ymmärrättehän majesteetti, että lakia on aina noudatettava ja ikiaikaisia perinteitämme kunnioitettava, ettemme lokaan saattaisi esi-isiemme muistoa."

Olisiko siinä Jaska parahtanut, ettei mutsi tule tätä ikinä sallimaan.

Reijo Valta kirjoitti...

Mainio skenaario. Kunhan aikaa kuluu tarpeeksi, BBC:n tv-sarjojen käsikirjoittajat ottanevat tapahtuneesta kaiken irti.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset