perjantai 23. lokakuuta 2015

Paavo Väyrynen ja Dostojevski

Kuva: Hikipedia.

Suomeen on viime viikkoina toivottu faktojen tarkastustoimistoa. Sellaisen perustamista on ajateltu Yleisradion tehtäväksi, viimeisten irtisanomisten jälkeen on selvää, ettei kaupallisista kauneimmalla, Sanomalla ole sellaiseen halua. Faktojen tarkistus kuuluu journalistien tehtäviin automaattisesti, mutta kaikkea ei voi toimittajien niskaan kaataa. Maailmalla tarkastustoimistoista on saatu hyviä kokemuksia.

Faktojen tarkistaminen katkaisisi siivet vuodesta toiseen kierteleviltä jutuilta, joiden totuusarvo on kyseenalainen. Eilen Helsingin kirjamessuilta tehty Ylen aamu-tv:n osuus toisti tarinan Paavo Väyrysestä ja Dostojevskistä, jonka mukaan poliitikko olisi lukenut venäläisen klassikkokirjailijan tuotannon kolmessa päivässä.

Johanna Korhosen Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen (Helsinki-kirjat 2010) selostaa luku-urakan taustoja. Keminmaalainen Väyrynen kertoi toimittajalle viikonlopun aikana lukeneensa kaikki kotikuntansa kirjastossa lainattavissa olleet Dostojevskin teokset. Korhonen kirjoittaa Väyrysen lukeneen pääkohdat tarkasti ja muun kursorisesti.

Väyrynen on kommentoinut legendaa itsekin. Kolmen päivän luku-urakka ei tunnu lainkaan suurelta kun kuulee Keminmaan kirjastossa tuolloin olleen vain pari, kolme nidettä, jotka sisälsivät puolitoista teosta. Keminmaalla kirjastossa on edelleen lainattavissa Otavan vuonna 1980 julkaisemaa Dostojevskin suuret romaanit 1-16 -sarjaa, jossa esimerkiksi Idiootti on jaettu kolmeen niteeseen.

Netistä ei saa kaikkia asioita tarkistetuksi. Faktantarkistus voisi selvitellä tämän Väyrynen ja Dostojevski -ongelmankin.

Eli moittiko Väyrynen alkujaan Keminmaan kirjaston kurjaa kokoelmaa vai rehvasteliko hän lukunopeudellaan?Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset