maanantai 19. lokakuuta 2015

Vaalirahat, neljäs kierros


Iltauutisissa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetosi, että hänen vuoden 2006 vaalikampanjaansa rahaa antaneet kertoisivat itse asiasta.

Valitettavasti en voi auttaa. En lahjoittanut kampanjaan, enkä kenenkään muunkaan presidenttiehdokkaan kampanjaan.

Presidentin vetoomus liittyy Keskustan entisen puoluesihteeri Jarmo Korhosen tuoreeseen teokseen Maan tavalla (Tammi 2015), jonka sisältöön pureuduttiin uutisia edeltävässä MOT-ohjelmassa. Ruotimista jatkettiin uutisten ja urheilun jälkeisessä A-Studiossa.

Nimetöntä vaalirahaa presidentivaalikampanjan jäljiltä on reippaasti.

MOT:ssa hyvään journalistiseen tapaan annettiin heti vastineen mahdollisuus. Kampanjaa vetänyt Ben Zyskowicz parhaansa mukaan vetosi silloin voimassaolleisiin lakeihin ja selitti asioita parhain päin. Jarmo Korhosen haltuunsa saamat sähköpostit saivat kuitenkin aina sanavalmiin Zyskowiczin empiväksi ja vetoamaan kuluneeseen lähes kymmeneen vuoteen ja huonoon muistiinsa.

"Minulla ei ole mielikuvaa", totesi pääministeri Matti Vanhanen taannoin.

Jarmo Korhonen taisi olla ensimmäinen keskustalainen, joka sanoi Vanhasen eron pääministerin paikalta johtuneen juuri vaalirahoituskuvioista. Vanhanen ja Korhonen olivat kohun toisessa vaiheessa päättäneet salata osan rahaliikenteestä, josta saatiin aikaan vaalirahasopan kolmas kierros. Korhonen summasi, että muut puolueet joutuivat kolmannella kierroksella avaamaan tilinsä, mutta Kokoomus ei. Viideltäkymmeneltä lahjoittajalta tulleen puolen miljoonan alkuperä on edelleen pimennossa.

Julkisuuden paine ja presidentin kiukku ajanee Kokoomuksen paljastamaan lahjoittajat.

Toivoisin, että tämän uuden kierroksen myötä lähihistoria kirjoitettaisi selkeämmäksi. Vanhasen eron poliittiset syyt ovat pitkälti jääneet verukkeiden taakse. Esimerkiksi Wikipediassa tätä kirjoitettaessa ei vaalirahoitussekoilua ja valehtelua eduskunnassa mainita eron syinä.

Asian tunnustaminen selkeyttäisi Suomen poliittista tilaa ja eduskunnan työskentelyä.

Seuraavat vaalit, jos normaalissa järjestyksessä edetään, ovat kuntavaalit huhtikuussa 2017. Nyt ilman vaalien painetta voitaisi käydä poliittinen lähihistoria täikammalla läpi.




Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset