lauantai 7. marraskuuta 2015

Ajantasaistettu Petter Dass


Oulun sarjakuvafestivaalin pohjoismaisiin vieraisiin kuuluivat norjalaiset John S. Jamtli ja Vegard A. Skogmo. He esittelivät pariin otteeseen Dass-sarjakuvaansa ja sen perustalle mietittyä tuoteperhettä. Toistaiseksi Dass on olemassa ainoastaan Applen alustalle tehnynä mobiilisarjakuvana, mutta laaja painettu sarjakuvateos on tulossa.Petter Dass (1647-1707) on kaikille norjalaisille tuttu pappi ja runoilija. Hänen luontorunonsa kuuluvat kirjallisuuden perusoppimäärään ja norjalaisessa virsikirjassa on monta hänen tekstiään. Helgelandissa vaikuttaneella Dassilla on oma museo Alstahaugissa ja kappeli Husøyassa. Dassin myöhempää arvostusta on lisännyt se, että hän kirjoitti tanskan lisäksi norjaksi (ja saameksi).

Kansanperinne kertoo Dassista muutamia tarinoita joissa hänet liitetään trolleihin, peikkoihin ja muihin perinneörkkeihin. Nämä tarinat ovat uuden sarjakuvan lähtökohta.


Jamtli ja Skogmo ovat esitelleet ideaansa myös Petter Dassin museon väelle. Erästä vanhempaa tutkijaa lukuunottamatta se otettiin positiivisesti vastaan ja tulevaisuudessa uusi Dass nähdään myös siellä. Vanhempi väki on vierastanut Dass-logoa. Sehän viittaa tietenkin Kissiin. Sitä paitsi 'das' on norjassa yleinen synonyymi vessalle.

Sarjakuvakirjan piirtämiseen Jamtli ja Skogmo ovat saaneet houkuteltua koko joukon norjalaisia tekijöitä. Hahmosta on olemassa jo pieni tietokonepeli ja tuotteistaminen on täydessä vauhdissa. Miesten hygieniatuotteita valmistava firma myy Dass-parranhoitosettiä, johon kuuluu muun muassa viiksivaha.

Saa nähdä miten miesten projekti etenee. Muutamat esitellyt sarjakuvasivut olivat ainakin mainioita.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset