perjantai 20. marraskuuta 2015

Huojuu vaan ei huku

« FLUCTUAT NEC MERGITUR Paris » par Karimagicien — https://twitter.com/Karimagicien/status/666759834373652480. Sous licence GFDL via Wikimedia Commons.
Pariisissa on useissa paikoissa esillä kaupungin motto, fluctuat nec mergitur. Se on heijastettu muun muassa trikolorin väreihin valaistun Eiffelin tornin kylkeen.

Pariisin kaupungin vaakunassa on pieni pursi. Se antaa motolle merkityksen, se tulee ymmärrettäväksi juuri tietyllä tavalla. Huojuu vaan ei huku.

Eräissä puheenvuoroissa on terrori-iskujen jälkimainingeissa parahdettu, että Pariisi ei ole enää entisensä. Mottonsa avulla kaupunki ja ranskalaiset ovat kuitenkin korostaneet toisenlaista sanomaan. Pariisi on Pariisi. Huojuu vaan ei huku.

Motto on ollut aikaisemminkin tukena ja turvana historian vaikeina hetkinä. Se on ollut käytössä ainakin vuodesta 1358 lähtien. Latinankielinen lyhyt ilmaisu on tarttuva. Ranskaksi sama vaatii huomattavasti enemmän sanoja. "Elle est agitée par les vagues, et ne sombre pas" tai "Il est battu par les flots, mais ne sombre pas". Aallot heiluttelevat, mutta se ei uppoa.

Joskus motto on toiminut koko Ranskan symbolina. Joulukuussa 1942 Pekka Peitsi, Urho Kekkonen, kirjoitti seuraavasti:

"Fluctuat nec mergitur" on venhettä aalloilla esittävän Pariisin vaakunan tunnuslause. Huojuu, mutta ei huku. Hukkuiko Ranskan vene Toulonissa laivaston mukana, se kysymys on perusteltu. Siihen ei anna vastausta Nostradamus, se saadaan tulevaisuudelta, joka ei suosi heikkoja.
 Nykyisin tiedämme ettei hukkunut. Eikä huku nytkään. Aallot heiluttelevat, mutta se ei uppoa.
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset