sunnuntai 14. elokuuta 2016

Markus Leikolan runotLauantaina Kulttuuritalo Valveen täyttivät animeseminaariin osallistuvat nuoret. Löytyi talosta kuitenkin hiljaisempi tila Markus Leikolan jututtamiselle. Sirpa Kyyrönen ja Leikola keskustelivat runokirjoista, tarkemmassa käsittelyssä niin oli kolme, Juoksen kierrän saaren, Pallomaapallo ja Pieni eläinkirja, osa 2. Tämänhetkiset eläimet.

Juoksen kierrän saaren ilmestyi noin kuukausi Anders Breivikin tekojen jälkeen. Toimittaja Leikolakin kirjoitti ja analysoi tapahtumia parin viikon ajan, mutta journalismin keinot tuntuivat loppuvan. Avuksi tuli runous. Leikola kirjoitti pitkän runoelman, jossa pääsi tarkastelemaan tekijän päänsisässä tapahtunutta paremmin. Runoelma syntyi nopeasti ja pakottomasti parin viikon aikana.

Markus Leikolan runous on menetelmällistä ja rajoitteita käyttävää. Pieni eläinkirja syntyi vastinpariksi isä Anto Leikolan 50 vuotta aikaisemmin tekemellä Suurelle eläinkirjalle I-III. Pojan Pienestä eläinkirjasta ilmestyi vain toinen osa tämänhetkisistä eläimistä, sillä ensimmäinen osa menneistä eläimistä olisi niin laaja, ettei se mahtuisi maapalloille. Kolmannen osan tulevaisuuden eläimistä ei vielä voi kirjoittaa.

Eläinkirja rakentuu evoluution ajatukselle. Yksisoluisista elämistä on tehty yksikirjaimiset runot, monimuotoisimmistä laajemmat. Leikolan lukemissa näytteissä kantavana voimana oli leikkisyys ja huumori.

Pallomaapallo on tiivistyksien tiivistys. Teoksessa käydään läpi Brasiliassa 2014 pidetyt jalkapallon maailmanmestaruuskisat. Kultakin kisapäivältä on valittu yksi ottelu, jonka tapahtumat Leikola on tiivistänyt haikuksi. Runoissa on alaviitteitä, jotka on kirjoitettu myös haikumuotoon.

Viime vuodet vapaana kirjoittajana toimineelle Markus Leikolalle runojen kirjoittaminen on ollut pakotonta tekemistä. Pääasialliset työt ovat liittyneet journalismiin ja teatteriin. Juoksen kierrän saaren -runoelmasta on tulossa teatteriesitys. Syksyllä Leikolalta ilmestyy ensimmäinen romaani, Uuden maailman katu (WSOY 2016). Siitä puhuttiin tarkemmin myöhemmin iltapäivällä Oulun kirjallisuuden talolla.


* Muusajuhlat


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset