maanantai 12. syyskuuta 2016

Facebookin alastomuus


Viime viikolla facebookissa kohistiin siitä, että se oli poistanut Nick Utin kuuluisan valokuvan napalmin polttamasta tytöstä lapsipornona. Sittemmin yhtiö on selitellyt, soutanut ja huovannut asian suhteen. Lopulta kuva päätettiin sallia.

Viime viikolla laitoin kierrelleeseen LP-levynkansihaasteeseen vastauksena ikonisen Jimi Hendrixin Electric Ladylandin (valokuva: David Montgomery, 1968). Kansi herätti muistoja ja keskustelua enemmän kuin postauksillani on tapana. Tänään facebook ilmoitti poistaneensa kuvan.


Viestin mukaan "poistamme sisällön, joka uhkailee seksuaalisella väkivallalla tai pyrkii edistämään sitä. Tämä sisältää seksuaalisen materiaalin mainostamisen, alaikäisiä koskevan seksuaalisen sisällön, uhkaukset jakaa seksuaalista sisältöä sisältäviä kuvia sekä seksipalvelujen tarjoamisen. Tarvittaessa luovutamme tällaisen hallussamme olevan sisällön poliisille."

Hendrixin LP:n kannessa on vaikea nähdä seksuaalisen väkivallan uhkaa. Facebookin sääntöjen mukaan, joihin kehotettiin tutustumaan, Elecric Ladylandin kansi olisikin sallittu:

Emme rajoita kuvia, joissa lasta imetetään, tai kuvia, jotka esittävät rintasyöpäleikkauksen jälkeen kuvattuja rintojen arpia. Sallimme myös alastomia hahmoja esittävät maalaukset, veistokset ja muut taideteokset. Alastomuutta ja seksuaalista kanssakäymistä koskevat rajoitukset koskevat myös digitaalisesti luotua sisältöä, ellei tätä sisältöä ole julkaistu kasvatuksellisessa tarkoituksessa tai humoristisessa tai satiirisessa mielessä. 
Sensorit ovat aina ihmisiä. Toiset ankarampia kuin toiset.




8 kommenttia:

jari lehtinen kirjoitti...

"Sensoritkin ovat ihmisiä".

Kun he eivät edes ole, vaan automaatti.

Sellaista kontrolliarmeijaa ei ole eikä tule, joka ehtisi seuloa kaikkien tuhansien lääkeaineiden yhdistelmien sivuvaikutukset, tai miljoonat päivittäiset facebook-postaukset. Siksi sensorina on algoritmi. Mitä se pitää sisällään ja onko se oppivaa sorttia, joka korjaa itse itseään, kukaan ei tiedä.

Tilanne on siis se, että kansalaisen useimmin kohtaama arkipäivän sananvapauden portinvartija on - liikesalaisuus.

Reijo Valta kirjoitti...

Voi olla, en tiedä. Kokemus kuitenkin oli, että jonkun ihmisen kanssa asioisi. Se tieten voi olla väärä.

Reijo Valta kirjoitti...

Asian setviminen on vielä pahasti kesken.

jari lehtinen kirjoitti...

Kerjään verta nenästäni. Taidan tehdä muutaman testin. >:-)

Reijo Valta kirjoitti...

Seuraan mielenkiinnolla :)

jari lehtinen kirjoitti...

Eilisestä koesarjasta ei seurannut minulle mitään. Mitä hemmettiä tämä on. Vaadin sensuuria, syytettä, pidätystä, marssitusta Siperian karjavaunuun! :-P

Postasin siis kuvia, jotka aiemmin ovat aiheuttaneet naamakirjassa hälyä, kuten alastoman Trumpin. Yritin postauksissa tarkoituksella varoa sanomasta kertaakaan sanoja "sensuuri" tai "Facebook" edes suomen kielellä, mutta näköjään sekään ei auttanut. Olisi pitänyt kai postata sitten Electric Ladyland.

Sanokaamme, että käytännöt ovat herttaisen epäselvät.

Reijo Valta kirjoitti...

Laitoin LP:n kannen 9. päivä klo 15:31 ja sensuuri iski 12. päivä aamupäivällä kymmenen aikoihin. Candy Crush Sagan peluun keskeyttivät asiasta ilmoittaakseen.

Sinänsä kuva oli jo oman elinkaarensa päässä. Sen olivat nähneet jo kaikki, uusia näkijöitä sille tuskin enää olisi tullut.

Odota vielä rauhassa.

Reijo Valta kirjoitti...

Lehtisen kokeeseen ei Facebook ole reagoinut.

Sen sijaan Ruotsin syöpäjärjestöjen kampanjavideo ei ole säännöistä huolimatta palvelulle kelvannut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset