sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Lapista Saksaan


Juha Kivekäs on julkaissut teoksen Lapista Saksaan, jossa kuvin ja sanoin muistellaan saamelaisten näytösmatkoja Keski-Eurooppaan. 1800-luvun lopulla etnografiset näytökset olivat suosittuja Euroopassa. Saamelaisten lisäksi myös muita perinteisissä oloissa eläviä kansoja tai kansanryhmiä tuotiin suuren yleisön ihmeteltäviksi. Viimeinen näytösretki Lapista Saksaan tehtiin vuonna 1952.

Kivekkään teoksen keskiössä ovat 1920- ja 1930-luku. Tuolloin rotuteoriat olivat tulleet osaksi yleisön katsetta ja laavukylää ihmeteltiin alkukantaisena olemistapana. Varhaisemmilla matkoilla saamelaiset olivat esillä myös Tampereella, Helsingissä ja Tukholmassa. Pisin matka kesti kahdeksan ja puoli kuukautta.

Kari Autto kirjoituksessaan epäilee matkojen taloudellisen hyödyn menneen muille kuin esilläolleille. Lapin nimismiehillekin oli korvauksia maksettu, mutta saamelaiset olivat saaneet tuloja lähinnä postikortteja myymällä.

Noita postikortteja on edelleen tallessa Lapissa. Kirjan ajatus onkin ollut koota niitä kirjaksi ja liittää oheen matkakuvauksia ja muita kirjoituksia. Ajatus on hieno, mutta se on jäänyt puolitiehen. Lopputulos olisi kaivannut vielä toimittamista ja kuvien kunnollista käsittelyä.* Juha Kivekäs. Lapista Saksaan. BoD


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset