tiistai 31. tammikuuta 2017

Ministerillä on väliä


Päivän uutiset ovat kertoneet ministeriöiden käytännöistä, jotka ovat Suomen perustuslain vastaisia. Puolustusvoimat eivät ole huolineet Venäjän kaksoiskansalaisia virkoihin ja on räätälöinyt heidän varusmiespalveluaan omanlaisekseen. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut tiukat ohjeet niiden ihmisten kohtelusta, joita maahanmuuttovirasto ei ole hyväksynyt pakolaisiksi. Paperittomille ei saisi myöntää normaalia toimeentulotukea ja terveydenhoitoa.

Ministerillä on väliä. Molemmissa tapauksissa on kyseessä perussuomalainen ministeri. Perustuslain säätämästä ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta ei välitetä.

Suomen laki on tuntenut kansoiskansalaisuuden vasta vuodesta 2003. Lainsäädäntö, joka on säädetty aikaisemmin, ei tunne lainkaan sellaista tilannetta, että yksi ihminen voisi olla kahden maan kansalainen. Tämän perkaaminen koko lainsäädännöstä olisi valtava urakka, ja resurssien puutteessa se on jäänyt tekemättä. Sote on mennyt monen lakihankkeen ohi.

Kansalaisuusongelmista tulee mieleen saksalaisen Wladimir Kaminerin Ryssändisko. Venäjänjuutalainen nuori päätti hetken mielijohteesta Berliinin muurin murtumisen jälkeen muuttaa Saksaan. Sattumuksen ja kommellukset ovat nautittavaa luettavaa.

Kaminerin isä oli kunnon kommunisti. Mutta puolueen jäseneksi häntä ei koskaan hyväksytty, koska isä olisi halutessaan saanut Israelin kansalaisuuden. Puolue ei voinut ottaa sellaista riskiä, että sen jäsenenä olisi vihamielisen vallan edustaja.

Kuten kansainväliset sopimukset edellyttävät, niin kutakin ihmistä tulisi kohdella yksilönä. Erityisen tärkeää se olisi nyt, kun Yhdysvallat on kaaoksessa.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset