keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Lainaamassa, osa 4


Vähälevikkisen kirjallisuuden lainausviikot jatkuvat. Nyt pääkirjastosta lähti mukaan tällainen kasa.


Paul Kleen Veren kellon (Palladium 2009) olen lukenut jo aikaisemmin. Kirjasta on mukavat muistot, joten lainasin sen uudelleen. Vuonna 1901 Klee on kirjoittanut runoon Järjetöntä puhetta "Hyvä apaja lohduttaa" ja muutamia säkeitä myöhemmin "Minun täytyy pelastua. / Menestymällä?" Kannatti lukea uudelleen.


Suomen Länkkäriseura on julkaissut pieninä vihkoina vanhoja suomennoksia. Washington Irvingin Pokanoket'in Filip on alkujaan suomennettu jo 1876, siis Villin lännen kulta-aikaan. Tarina on vielä vanhempi, vuodelta 1814, ja kuvaa pilgrimien ja intiaanien yhteenottoja Kuningas Filipin sodassa (1675-76). Silloin "villi länsi" oli Bostonin ja New Yorkin välimaastoissa.


Karri Kokon Takaperin (ntamo 2014) on saanut alkunsa blogien ihmettelystä. Blogissahan on uusin teksti ensimmäisenä ja vanhin viimeisenä. Tekstit ovat siis normaalia lukemista ajatellen takaperin. Kirjamuotoinen kokoelma tehty samalla periaatteella.


Matti Kangaskosken Pääkalloneuvottelut (Teos 2017) pyörittelee tekstejä sivuilla moniin eri suuntiin. Päätä ja kirjaa saa kääntää eri asentoihin varsinkin runokokelman viimeisessä osastossa.


Pikku Prinssin kirjoittaja Antoine de Saint-Exupéry on julkaissut muutakin. Alkujaan 1929 ilmestynyt Postilento etelään (Koala 2017) on suomennettu vasta nyt. Ilmailun pioneerin arki Saharassa on kiinnostavaa.


Kaarinan kaupunki on ottanut toimialakseen julkaista vuosittain runokirjan. Teoksia on julkaistu jo vuodesta 1994 lähtien. Vuoden 2016 kirja on Riikka Ulannon Vedelmiä. Kevättä odotellessa on hyvä lukea kesästä: "Tervetuloa kuoliaaksi, / sääski."


Dónal J. Cotterin Poika ja tammipelilauta (Prometheus 2016) hämmentää sisältönsä ja ulkoasunsa ristiriidalla. Kirja on kertomus vain muutamia sanoja puhuvan 15-vuotiaan pojan terapiasta. Silti kirja on ladottu lastenkirjan tapaan. Alkuhämmennyksen jälkeen muoto saa selityksensä. Kirjasta on varmasti apua kohderyhmälleen.


Avauksia tutkimusmatkalle on Centria Ammattikorkeakoulun julkaisema artikkelikokoelma tieteen tekemisen käytännöistä. "Aktiivinen tutkija luo uutta tietoa", on yksi teoksen alaotsikoista. Kertaus on aina opintojen äiti. Tälle teokselle kertynee lainaajia. Pääkirjaston automaatti ei antanut lainata teosta, tiskiltä se onnistui. Syynä koneen kieltäytymiseen oli kirjasta tehty varaus. Ei kuitenkaan hätää, uutuushyllyssä oli toinen kappale varaajaa varten.* edelliset lainat

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset