maanantai 17. huhtikuuta 2017

Kalifi Erdoğan


Turkkilaiset ovat tänään äänestäneet maan perustuslain muutoksesta. Mikäli kansanäänestyksen ehdotus hyväksytään, niin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista tulee käytännössä yksinvaltias, diktaattori. Ääntenlaskennasta kantautuvat tiedot ovat hälyyttäviä.

Pitkään Turkkia hallinnut Recep Tayyip Erdoğan johti maata ensin pääministerinä, nyttemmin presidenttinä. Vaikka maan lakien mukaan presidentti on lähinnä keulakuva, niin se ei ole estänyt Erdoğania keskittämästä valtaa itselleen presidentinkansliaan. Kansanäänestys legitimoisi muutoksen ja antaisi presidentille vielä lisää valtaoikeuksia.

Tätä kirjoitettaessa vaikuttaisi siltä, että muutos oltaisi hyväksymässä. Kansainvälisen uutisoinnin mukaan ääntenlaskennassa on tapahtunut erikoisuuksia. Laskentaan on otettu mukaan kaikki uurnissa olleet ääniliput, oli ne leimattu asianmukaisesti tai ei. Päätöstä on perusteltu sillä, että vaalivirkailijat olisivat kieltäytyneet leimaamasta joidenkin äänestäjien lippuja.

Turkin virallinen uutistoimisto Anadolu on kertonut äänistä lasketun 97-98 prosenttia. Samaan aikaan keskusvaalilautakunta on arvioinut 65-70 prosentin tulleen lasketuiksi.

Ei siis ihme, että oppositio on jo ennen laskennan valmistumista vaatinut tarkistuslaskentaa. Se tuskin muuttaa tulosta. Erdoğan ajaa tahtonsa läpi.

Lähinnä laskennan seuraaminen on tuonut mieleen mitä Erdoğan haluaa seuraavaksi? Ehkäpä kalifiksi? Nykyinen Turkin valtio perustettiin vuonna 1923 ja sen myötä Osmanien valtakunta, keskiajalta perityvät kalifaatti, lakkautettiin 3.3.1924. Turkin johtaja voisi historian oikeutuksella ottaa vanhan tittelin uudelleen käyttöön.

Kolme vuotta sitten Isisin johtaja julistautui kalifiksi. Tämä antaa arvonimelle hieman kyseenalaista kunniaa. Mutta kunhan muutamia vuosia kuluu, niin Isisin kalifeja ei enää muisteta. Sitten on Erdoğanin aika.* Guardianin äänestysseuranta


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset