perjantai 21. huhtikuuta 2017

Suuriruhtinaat Boris ja Kirill


Pari päivää sitten uutiset kertoivat, että venäläisen Rybinskin kaupungin museosta on löytynyt Suomessa aikaisemmin vain luonnoksina tunnettu Albert Edelfeltin maalaus. Se esittää suuriruhtinas Vladimirin poikia Borista ja Kirilliä. Edelfelt oli Venäjän taideakatemian jäsen, joten oli keisarilliselta perheeltä saattoi tulla pyyntöjä muotokuvien tekemiseksi.

Uutisissa kuva on vaatinut selitystä. Kyseessä ei ole tytöt, vaikka hiukset on pitkät ja asusteena mekot. Asiaa selittettiin muodilla. Omassa suvussa samanlaista poikien pukemista on perusteltu pahoilta hengiltä suojautumisella. Menninkäiset ja muut metsäpeiton asukkaat eivät tytöistä välittäneet ja niitä saattoi puijata pukemalla pojat tytöiksi.


Kansallisgallerian luonnos.

Myöhemmät suuriruhtinaat Boris ja Kirill tulivat Suomessa tutuiksi autoilijoina. Erityisesti mieleen on jäänyt Yrjö Weilinin vuonna 1906 tallentama kertomus:

Viipurista Helsinkiin tullessa on vielä pahempi mäki Karhulan puuhiomon luona. Olin kuullut puhuttavan, että suuriruhtinaat Boris ja Kiril tullessaan automobiililla Pietarista Haikkoon olivat saaneet hevosilla vedättää koneensa tästä mäestä. Pelkäsin siis aika lailla sitä, mutta tulin kun tulinkin vallan helposti siitä ylös, vaikka koneessa ei ollut enempää kuin 10 hevosvoimaa. (lähde)
Tuossa mäessä lienee moni muukin varhainen autoilija menopeliään testannut.Kadonneeksi luultu Edelfeltin teos löytyi venäläismuseosta – Teos yritetään saada näytille Suomeen. Yle Uutiset 18.4.2017.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset