torstai 18. toukokuuta 2017

ntamo sai jatkajan


Eilisen illan uutinen oli ntamon siirtyminen uusiin käsiin. Kustantamo siirtyy taiteilijaeläkkeelle päässeeltä Leevi Lehdolta filosofi Jarkko S. Tuusvuorelle. Uutisesta eniten ajantasalla oli Nuori Voima, joka julkaisi uuden kustantajan haastattelun.

Kymmenen vuotta sitten perustettu ntamo on lyönyt leiman suomalaiseen kustannusmaailmaan. Ntamo haastoi WSOY:n, ja onnistui siinä. (Kusta)ntamo on vahvasti ollut Leevi Lehdon kokonaistaideteos. Jopa siinä määrin, että Aleksis Salusjärvi kirjoitti 2012 kirja-arvion kokonaisuudesta.

Käsitteellisenä taideteoksena ntamo sen sijaan verhoaa kirjakustantamisen käytännöt esteettisiin kerroksiin, jotka profiloituvat Lehtoon. Lisäksi taidefilosofinen kysymys tekijyyden ja teoksen suhteista nousee esiin. On toki mahdollisesta käsitteellisesti kääntää mikä tahansa taiteeksi, mutta kun esteettinen huomio kiinnittyy ntamoon taiteena, mihin se itse asiassa kiinnittyy? Taideteoksena ntamon on oltava jotakin muuta kuin ne nimikkeet, joista kustantamo koostuu, sillä tuskin ntamon kirjojen tekijöistä syntyy epäselvyyttä tällaisella nimeämiselläkään. Vaihtoehdoiksi jää siten tulkita ntamo taiteelliseksi prosessiksi tai nähdä taiteen rakenteissa tapahtuva työ taiteen tekemisenä. Taiteellisen prosessinkin vaihtoehto on hämärä, sillä ntamon kirjailijoista tuskin yksikään on tiennyt tekevänsä Leevi Lehdon teosta tarjotessaan hänelle käsikirjoitustaan, mistä johtuen asiassa on moraalisiakin ongelmia. Tuntuukin siltä, että ntamo voi olla taidetta vain suhteellisesti tai teoreettisesti ja että sen painoarvo taiteena motivoituu lähinnä instituutioita vasten. Kirjallisuuden rakenteissa ntamo osittain toimiikin itsenäisen taiteellisen ympäristönsä luovana projektina.

Tällaista taustaa vasten uuden omistajan täytyy astua isoihin saappaisiin. Lehdistötiedotteessa sanotaankin, että "Tuusvuoren ntamo aloittaa 1. kesäkuuta 2017".

Nuorelle Voimalle antaman haastattelun perusteella vaikuttaisi siltä, että Tuusvuorella on näkemys millaisen taideteoksen hän aikoo Lehdon työn pohjalta luoda. Meille lukijoille se selviää aikanaan.* ntamo


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset