sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ernst-Thälmann-Insel

Bundesarchiv Bild 183-L0619-026, Castro, Landkarte Kubas überreicht.jpg
By Bundesarchiv, Bild 183-L0619-026 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, Link

Huomenna 45 vuotta sitten Berliinissa valtiovierailulla ollut Kuuban johtaja Fidel Castro antoi isännilleen lahjan. Se oli saari Kuuban rannikolla, joka siihen asti oli tunnettu nimellä Cayo Blanko del Sur (Valkoinen eteläinen saari). Castro levitti kartat, joista selvisi saaren sijainti Cazonesin lahdella, ja sen uusi nimi: Ernst Thälmannin saari.

Viisitoista kilometriä pitkä ja puoli leveä pitkulainen saari sai nimen Weimarin tasavallan aikaisen kommunistijohtajan mukaan. Lisäksi saaren pohjoisranta oli nimetty DDR-rannaksi.

Nyttemmin on herkuteltu ajatuksella, että tuo saari olisi viimeinen jäljellä oleva palanen Itä-Saksaa. Ernst Thälmannin saarta kun ei mainita lainkaan Saksojen yhdistymissopimuksessa.

Olisikin mainiota, jos pieni pala edesmennyttä valtiota olisikin vielä olemassa. Ernst Thälmannin saari on asumaton, joten nykyisiltä itäsaksalaisilta ei heidän identiteetistään voi kysellä. 1970-luvulla saarelle pystytetty Thälmannin patsaskaan ei ole enää paikoillaan, sen vei hurrikaani vuonna 1998.

Tosiasiassa "lahjoitus" oli symbolinen, lahja oli saaren nimeäminen uudelleen. Uskoisin, että mielellään Kuuba olisi tehnyt paikasta turistikohteen eurooppalaisen liittolaisensa asukkaille.A Tiny Island off Cuba May be the Last Surviving Bit of East Germany. Big Think

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset