maanantai 12. kesäkuuta 2017

Väyrysen vaa'ankieli


Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on saanut myös huomiota Sipilän hallituksen jatkon setvinnöissä. Useampi lehti on spekuloinut Väyrysen Kansalaispuolueen vaa'ankieliasemalla eduskunnassa. Sellaista ei Väyryselle ole kuitenkaan tarjolla.

Suomen eduskunnassa on kaksisataa kansanedustajaa. Pari vuosikymmentä sitten puhuttiin paljon kansanedustajien määrän lisäämisestä yhdellä 201:een, jotta äänestykset eivät menisi koskaan tasan. Tämä mahdollisuus otettiin huomioon jo eduskuntaa perustettaessa. Äänestyksissä puhemies ei koskaan äänestä, joten 199 ääntä ei koskaan voi mennä tasan.

Vaikka Sipilä jatkaisi pääministerinä keskustan, kokoomuksen, ruotsalaisten ja kristillisten hallituksessa, niin sen kansanedustajien määrä riittäisi enemmistöön vaikka Väyrynen palaisi eduskuntaan ja veisi keskustalta yhden paikan. Eduskunnan puhemies on perussuomalaisten Maria Lohela, joten oppositiolta puuttuu yksi ääni, vaikka hallituksella ja oppositiolla olisi yhtä monta kansanedustajaa.

Esimerkki. Hypoteettisen Sipilän toisen hallituksen äänivaltaiset kansanedustajat 101, opposition äänivaltaiset 98. Väyrysen paluun jälkeen hallituksella olisi 100 ja oppositiolla 99. Väyrynen ei siis spekulaatioista huolimatta pääsisi vaa'ankieleksi ja kuninkaantekijäksi.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset