lauantai 9. joulukuuta 2017

Saamelaiskaltio


Kaltion tuorein numero on saamelaisnumero. Sen päätoimittajina olivat Matti Aikio ja Rita Magga-Kumpulainen. Numero ei ole ensimmäinen laatuaan, Aikio pääkirjoituksessaan muistuttaa, että huhtikuussa 1966 oli edellinen, ja sen päätoimitti itse Nils-Aslak Valkeapää 23-vuotiaana vasta valmistuneena opettajana.

Valkeapää vertasi 1966 saamelaisten tilannetta Yhdysvaltojen mustien asemaan. Hän oli optimistinen, jos Amerikassa mustia aletaan pitämään ihmisinä, niin saamelaistenkin tilannekin parantuisi.

Itsenäisyyspäivän tienoilla ilmestyvä saamelaiskaltio ei ole sattumaa. Juhlavuotta on juhlittu yhdessä, tillsammans ja together. Pohjoisesta Suomesta katsoen Espoon kolmannen virallisen kielen tilalla olisi voinut olla joku muu kieli.

Kymmenisen vuotta sitten Norjassa pohdittiin voisiko maan kouluissa opettaa kaikille oppilaille yhden kurssin verran (pohjois)saamen alkeita ja saamelaista kulttuuria. Ajatus ei toteutunut, mutta Etelä-Norjaa myöten on alkuperäiskansan kulttuurin pyhät paikat merkitty ja noteerattu. Saanan sinivalkovalaisu ei olisi Norjassa onnistunut.

Kaltion nettisivuilla on luettavissa osa lehden jutuista. Kaikki lehteen kirjoitettu julkaistaan myös pohjoissaameksi. Valitettavasti käännöstyö vie aikansa. Saamennos on netissä luettavissa tammikuussa 2018.

Tutustukaa ja tilatkaa!Kaltio 6/2017


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset