keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Viimeinen jedi


Star Wars -saaga vetää väkeä elokuvateattereihin erikoisempinakin aikoina. Elokuvateatteri Starin aamupäivänäytöksessä oli yllättävän paljon väkeä. Paikalla oli myös stormtrooper palvelemassa yleisöä.

Star Wars -elokuvia ei oikein voi arvioida normaalien kriteerien mukaan. Valtavaksi tuoteperheeksi muuttuneen Tähtien sodan pääelokuvasarjalta ei enää odotetakaan tavallisia elokuvataiteen perusasioiden osaamista. Uutuudessa Star Wars: The Last Jedi on tyhjäkäyntiä ja kömpelyyttä. Pääasia on, että hyvän ja pahan taistelu etenee oikeilla urilla.

Viimeinen jedi, kaukaiselta saarelta edellisen elokuvan lopussa löydetty mestari Luke, ei olekaan halukas siltä seisomalta lähtemään taistelemaan imperiumia vastaan. Etsintään lähtenyt Rey on kummissaan, mutta ei luovuta. Viimein hän suostuu antamaan Reylle kolme jedi-oppituntia.

Elokuvasarjan pitkäjänteisestä tuotannosta kertonee se, että vuosi sitten edesmenneen prinsessa (tai nykyisin kenraali) Leian näyttelijän Carrie Fisherin (1956-2016) poissaolo ei näy elokuvassa mitenkään. Käsikirjoitusta ei ole sen takia tarvinnut muuttaa.

Luken pessimismi hyvän ja pahan taistelun merkityksestä lopulta muuttuu nuoruuden optimismiksi. Siihen tarvittiin hieman vanhojen tuttujen apua. Tämä elokuva oli trilogian toinen osa, joten alkuasetelmien sellaiset henkilöt, joita tarinan kaaren lopussa ei tarvita, saivat mennä. Kenraali Leia nähdään parin vuoden päästä vielä kerran valkokankaalla.

Nostalgia ja anteeksiantavat fanit kannattelevat elokuvasarjaa huikealla tavalla. Pitihän minunkin mennä uusi elokuva katsomaan vaikka ongelmat olivat etukäteen tiedossa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset