maanantai 15. tammikuuta 2018

"Matala" meno Oulussa


Baarien miehessä M.A. Numminen kirjoittaa, että oululainen

Torikahvila eli "Matala" on Nummisen mielestä yksi Suomen merkittävimpiä kulttuurinähtävyyksiä, ja hän on aikeissa vedota Oulun kaupungin johtoon, jotta ei rakennusta eikä kahvilaa kuuna kullan valkeana hävitettäisi. Sitä ei saisi myöskään mitenkään merkittävästi ehostaa.

Numminen kirjoittaa kolmannessa persoonassa, ja katkelma on löydettävissä teoksen 30-vuotisjuhlapainoksen sivulta 195. Alkujaan vuonna 1986 aiottu ehdotus ei enää ole mahdollinen. Torikahvilaa ei ole ja tilalla olevaa ravintolaa on ehostettu merkittävästi.

Joulun alta lähtien Oulun kulttuurielämä on kiehunut. Kaleva uutisoi, että Oulu leikkaa rajusti museotoiminnasta. Uutisen taustalla oli selvitys, jonka mukaan kaupunki voisi luopua Kierikki-keskuksen päärakennuksesta ja Ainolasta, jossa Pohjois-Pohjanmaan museo nykyisin toimii.

Suunnitelmat tyrmättiin tuoreeltaan täysin, eikä sivistys- ja kulttuurilautakunta ajatusta hyväksynyt. Asiasta päättää lopulta valtuusto. Selvityksen tekijöiden puolelta on syytetty, että asiakirjaa on tulkittu väärin. Että ei olla mitään lakkauttamassa, ja syytetty muodikkaasti valeuutisia asian kärjistämisestä. Puheenvuorot ovat kuitenkin osoittaneet, että Oulun kulttuurivirkamiehet eivät ole ajan tasalla, eivät tunne edes omia laitoksiaan.

Oulussa varsinaisen kulttuurijohtajan paikka on auki. Huhtikuun alussa aloittava uusi johtaja saa selvitettäväkseen melkoisen sopan.

Olen yrittänyt miettiä mistä tällainen kaaos on saanut alkunsa. Yksi syy voisi olla väärin laskelmointi. Vuonna 2010 Oulun kaupungin kulttuuritoimen nettokäyttökustannukset olivat asukasta kohden vuoden 2013 rahassa 221,20 euroa. Suurten kuntaliitosten  jälkeen vuonna 2013 sama summa oli 161,30 euroa. (lähde) Lasku on huomattava, Oulu on pudonnut 24 kaupungin keskirvon yläpuolelta (2010 192,60 €) sen alapuolelle (2013 178,30 €).

Kulttuuriin pitäisi siis panostaa lisää, mutta käytetty kokonaissummakin on hieman laskenut.

Ajatuskulku selvityksessä lienee ollut se, että uhataan supistuksilla, niin nykytilan säilyttäminen olisi positiivinen voitto. Niin ei käynyt, laskelmointi kääntyi katastrofiksi maineen kannalta.

Merikoskikerho järjestää torstaina 18. tammikuuta klo 17-19 Rauhalassa yleisölle avoimen tilaisuuden ajankohtaisista museokysymyksistä. Keskustelemaan ovat lupautuneet Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen, Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö, Pohjois-Pohjanmaan museon ex-museonjohtaja Ilse Juntikka sekä entinen oululainen, nykyisin pudasjärveläinen kuvataiteilija Kari Tykkyläinen. Tilaisuuden juontaa tuttu radioääni, toimittaja Esko Kokkonen.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset