torstai 22. helmikuuta 2018

Artisti maksaa, ja joskus artistille maksetaan


Yle uutisoi tutkimuksesta, jossa on päästy hieman valottamaan Spotifyn rahaliikennettä. Spotify on yksityinen yritys, joka toimii markkinatalouden ehdoilla. Tätä voisi pitää päätuloksena ainakin uutisoinnin perusteella.

Kohdakkoin pörssiin kirjautuva ruotsalaisfirma on onnistunut saamaan aseman tärkeimpänä musiikin välittäjänä. Yksittäisten kuuntelijoiden valitessa musiikkipalvelua keskeisessä roolissa on mahdollisimman kattava tarjonta. Tässä Spotify on onnistunut kilpailijoitaan paremmin. Neljän suurimman musiikkituottajan hyväksynnän saaminen maksoi aikoinaan melkoisen siivun yhtiön osakkeista.

Monelle kuluttajalle on tärkeätä, että musiikkipalvelussa on tarjolla uusimmat artistit ja heidän päivän hittinsä. Usein näiden tähtien läsnäolo varmistaa sen, että palvelusta ollaan halukkaista maksamaan.

Tietenkin uusimpien hittien osuus koko musiikkitarjonnasta on pieni. Tehdyn tutkimuksen mukaan niitä soitetaan kaikesta kuuntelusta 0,4 prosentin verran. Siitä huomimatta Spotifyn tilityksistä muusikoille tähdet nappaavat kymmenen prosentin osuuden. Konsultti Jari Muikku nimittää tätä Pro rata -malliksi.

Suomalaisten muusikkojen edustajat toivoisivat käyttäjäkeskeisempää mallia, jossa Teoston tapaan maksettaisi kuuntelun mukaan. Näin tähtien saamat korvaukset puolittuisivat ja muiden kasvaisivat.

Pörssiyritykselle moisen toiveen esittäminen taitaa olla turha. Spotify haluaa pitää kaikki tähtiartistit tarjonnassaan jatkossakin, joten muutoksia tuskin nähdään. Musiikkitähdet kun voivat vetää musiikkinsa pois Spotifystä, toisin kuin esimerkiksi kirjailijat kirjansa kirjastoista.

Jos "oikeudenmukaisiin" korvauksiin haluttaisiin, niin alan järjestöjen kannattaisi kehittää alalle julkista palvelua esimerkiksi kirjastojen kautta. Siinä syntyisi etuja kuuntelijoille ja suurimmalle osalle musiikin tekijöistä.Spotify raotti salaisuuden verhoa: käyttäjämaksut valuvat suosituimpien poppareiden taskuun – pelkkää klassista musiikkia kuunteleva tukee tietämättään Cheekiä ja Sannia. Yle 21.2.2018.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset