keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Johannes, arkkipiispan poikaMarko Lappalainen
Johanneksen 1. kirja
omakustanne, 2017


Marko Lappalaisen sarjakuva-albumi nimi Johanneksen 1. kirja vie ajatukset Raamatun maailmoihin. Tämän nimistä kirjaa ei Pyhässä opuksessa ole, lähimpänä on Uuden Testamentin Johanneksen ensimmäinen kirje. Johannes-nimen valinta sarjakuvan päähenkilölle ei ole sattumaa, vaan ilmeisen tietoinen valinta. Onhan Johanneksen evankeliumi viimeinen kirjoituskokoelmaan hyväksytyistä ilosanomista ja koko kirjan päättää lopun aikoja kuvaava Johanneksen ilmestys.

Dystooppisiin lopun aikoihin ja Raamatun maailmoihin viittaava nimi toimii hyvänä johdattajana varsinaisen tarinan maailmaan. Jossakin lähitulevaisuudessa Suomi on jakautunut kirkon johtamiin kaupunkivaltioihin, jotka ovat muodostaneet liittouman. Helsinkiä, johon tarina sijoittuu, johtaa arkkipiispa Suurkirkosta, Helsingin tuomiokirkosta. Päähenkilö Johannes on pappi, arkkipiispan poika ja siten monin tavoin etuoikeutettu.

Vahvan patriarkaalisen yhteisön taustalla on jotakin muuta. Johannes ei tunne äitiään, ja hänen isoäidillään tuntuu olevan jonkinlainen myyttinen merkitys koko yhteiskunnan kannalta. Historiakirjoissa siitä ei kuitenkaan kerrota yhtään mitään. Isä ei suostu puhumaan asiasta. Johanneksen muistot varhaislapsuudesta vaivaavat, ja hän päättää ottaa asioista selvää.

Johanneksen 1. kirja on tarinan alku. Ensimmäisessä osassa on luotu maailma ja asetettu kysymys, mutta vastaukset matriarkaatista jäävät valtavan, Sortavalan yläpuolella olevan lasikaton alle. Tarinan jatko taitaa saada vaikutteita alkukirkollisista asetelmista ja aineksista.

Lappalaisen selkeää viivaa katselee ilolla. Harmaasävyinen nykyhetki lomittuu punasävyisten takautumien kanssa. Jatkoa odotellen.* Johanneksen 1. kirja. Turun Sarjakuvakauppa

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset