maanantai 26. helmikuuta 2018

Roskilden rauha


Tänään 1658 Roskildessa sovittiin Ruotsin ja Tanskan välisestä rauhasta. Tanskaa kurmootettiin oikein kunnolla. Se menetti muun muassa Itämeren saaret ja Skänen, Norjasta Trondheimin läänin ja Itämeren etelärannalta Pinnebergin kaupungin Ruotsille. Lisäksi koko Norja, Islanti ja Fär-saaret siirtyivät 30 vuodeksi Ruotsille.

Rauhan jälkeen Kaarle X Kustaa (1622-1660, kuninkaana 1654-1660) oli voimaista tunnossa. Hän päätti hävittää koko Tanskan maailman valtakuntien joukosta. Sota syttyikin pian uudelleen, mutta Kaarlen suunnitelmat olivat kantautuneet myös muiden maiden tietoon. Tanska sai liittolaisen Alankomaista, jotka olisivat olleet seuraavana vaarassa joutua ruotsalaisten valtaan.

Hollannin laivaston avulla Kaarle X Kustaan toinen sota Tanskaa vastaan kääntyi puolustajan hyväksi. Itävallan, Puolan ja Brandenburgin joukot tulivat Jyllantiin ja ruotsalaisten voitto haihtui taivaan tuuliin.

Rauha solmittiin Kööpenhaminassa 1660. Tanska sai vuokra-alueensa, Bornholmin ja Trondheimin läänin takaisin. Näiden episodien päätteeksi syntyi Tanskan ja Ruotsin väliset nykyiset rajalinjat. Tanskasta sittemmin irtautuneen Norjan ja Ruotsin rajakin syntyi samalla pääosin. Lapissa rajat käytiin loppuun vasta 1800-luvun kuluessa.

Rajat Kööpenhaminan rauhan jälkeen:


The height of Swedish territories in 1658..png
Vihreällä Tanskalle palautuneet alueet. CC BY-SA 3.0, Länk

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset