maanantai 12. maaliskuuta 2018

Le Penin Kansallinen Kokoomus


Ranskassa Kansallinen rintama on muuttanut nimensä, Puolue jatkaa Marine Le Penin johdossa, mutta uutta alkua tavoitteleva äärioikeistolainen liittouma on nyt Kansallinen kokoomus, Rassemblement National. Ranskassa nimenmuutos ei juurikaan peitä äärioikeistolaista ideologiaa, sillä yksi Vichyn Ranskan (1941-1944) saksalaismyönteisistä puolueista oli Rassemblement National populaire (jonka lippu yllä, se kertonee puolueen linjan).

Suomalaisissa tiedotusvälineissä puolueen uusi nimi on hämmentänyt. Suora suomennos on Kansallinen kokoomus, mutta Yle puhuu Kansallisesta Liitosta (ruotsiksi Nationella samlingen) ja Helsingin Sanomat Kansallisesta Liittoumasta.

Liitto, liittouma ja koalitio ovat kokoomuksen synonyymejä. Arvatenkin toimitusten käännösratkaisuissa on otettu huomioon kotimainen puolue Kansallinen Kokoomus.

Käsittääkseni aikaisemmin media ei ole ryhtynyt muuttamaan ulkomaisten puolueiden nimiä sen vuoksi, että niiden kotimainen vastine harjoittaa aivan toisenlaista politiikkaa. Useimmissa Euroopan maissa on keskusta- sosiaalidemokraattinen ja vasemmistopuolue. Taustoittavassa uutisoinnissa esimerkiksi Portugalin, Norjan ja Tanskan kohdalla on tavattu muistuttaa, että nimestään huolimatta noiden maiden puolueiden politiikka ei taustaideologioiltaan ole samanlainen kuin kotimaisen samannimisen.

Miksi siis kokoomuksen kanssa ei ole toimittu samoin? Pikaisen haeskelun perusteella ainakin Algeriassa ja Marokossa toimii kokoomuspuolueet, jotka ovat käsittääkseni ideologialtaan liberaaleja. Yleensä Kansallisen Kokoomuksen sisarpuolueet ovat nimeltään konservatiiveja, joten harhaanjohtavuus saattaa tulla vanhasta kotimaisesta nimeämisestä.

Kokoomuksen vääntäminen liitoksi tai liittoumaksi ei ole eduksi tiedotusvälineille eikä Kokoomuspuolueelle. Tällainen nimien muuttelu saa epäilemään, että näillä puolueilla olisi jotakin
yhteistä joka nimeämisellä pitää salata.

Eli: kannattaisi toimia kokoomuksen suhteen samoin kuin muidenkin puoluenimien.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset