keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Supervointia
Mikko Rimminen – Otto Karvonen
super hyvä olo
Teos 2018


Espoossa on suuri kauppakeskus Iso Omena. Sinne on hankittu julkista taidetta, viime lokakuussa paljastettiin kuvataiteilija Otto Karvosen ja kirjailija Mikko Rimmisen tumma, ympäristöään peilaava lasipömpeli, super hyvä olo, jonka seiniin verkkaiseen tahtiin ilmestyy valaistuja sanoja.

Nämä sanaseinät on teknisesti toteutettu niin, että niiden sanavarasto on perin rajallinen. Lasien taakse on kaiverrettu muuttumattomia sanoja 658 kappaletta, 320 eri sanaa. Silti sanoista muodostuu lauseita ja ajatuksia.

Nyt Teoksen julkaisema super hyvä olo on dokumentaatio samannimisen julkisen veistoksen kertomasta. Ohikulkijalle verkkaisesti kommunikoivat sanaseinät saavat sanottua ehkä ajatuksen puolikkaan, runokirjamuodossa julkaistu dokumentaatio on lukijalle nopeammin hallittavissa. Tekijät arvioivat, että Isossa Omenassa menisi kymmenen tuntia saman viestin vastaanottoon.


jos moottoritie on oikein ahdas

täytyy kasvaa rauhassa

jos se näennäinen kiire pelottaa

on parempi venytellä kunnolla


Alussa siis tehdään matka ruuhkassa kauppakeskukseen. Super hyvä olo on paikkasidonnainen teos, se huomioi ympäristönsä ja ottaa osaa kuluttajien olosuhteisiin.


ehkä liukuportaissa ei haittaa jos mukana on kissanpentuja

ehkä kahvilassa ketään ei haittaa jos mukana on vähän leipää

jos kahvilassa on mukana iso vene tai ämpäri voi tunnelma olla vähän inhottava


Super hyvä olo jakaa kokemuksia kuluttajien kanssa. Kauppakeskuskäyntiin liittyvät tuntemukset tuntuvat määrittelevän kaikkea teoksen kertomaa.


tunnelma on tärkeä ja super

nyt olo vain on vähän liian super

nyt olo vain on vähän liian riuska ja tasapainoinen

nyt olo vain on liian puolikas ja käyttämätön ja kaikki on huolissaan

retkellä ei olla huolissaan retkellä lasse haluaa olla hyvä olento ja tosi ystävä


Ruskea pömpeli, kuten teos itseään kuvaa, verkkaistaa kauppakeskuksen kulutusympäristöä. Se onkin tarpeen, sillä ainakin omien kokemusten perusteella (vaikka Isossa Omessa en olekaan käynyt) kauppakeskuksessa helposti tarttuu toisten kiire ja huoli.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset